A vállízület rotátor köpenyét szinte mindenki ismeri. Sokszor szóba kerül, mert helytelen terhelés miatt gyakran van vele probléma. Mélyen elhelyezkedő stabilizátor izmok alkotják, melyek legfőbb funkciója, hogy a felkarcsont fejét minden irányból rögzítsék a vápában. Ezen túl részt vesznek egyes mozgásokban is.

A csípőnél hasonló szerepet ellátó 6 db izom ezzel szemben szinte alig ismert. A szakemberek egyenként persze ismerik őket, de egységként alig gondolunk rájuk. Egyikük, a Piriformis, kiemelt figyelmet kap mert sok fájdalmas problémában megjelenik kisebb-nagyobb szereppel.

5 társát azonban még a szakirodalom is alig említi.

Pedig a mély laterális csípő rotátoroknak rendkívül fontos szerepük van a teljes emberi test (nem csak a csípő) stabilitásának megteremtésében.

A váll- és a csípőízület felépítése sok szempontból hasonló. A csípőízületnek is megvan a maga stabilizáló izomköpenye: a medence különböző részeiről eredő és a combcsont fején tapadó 6 izom (Piriformis, Gemellus superior és inferior, Obturator internus és externus, Quadratus femoris).

A csípő rotátor köpenye a csípő stabilitása mellett a törzs stabilizálásában is kulcsszerepet játszik. Jól működve reflexesen bekapcsolja a medencefenék izmait majd egyes gerinc melletti izmokat végül a rekeszizmot. Csípőtől indulva tehát már a bordakosárnál tartunk a legmélyebb izmok működtetésével, ez az igazi core stabilitás, ezek az izmok a belső core izmok közé tartoznak.

A testtartás folyamatos dinamikus alkalmazkodás az állandóan változó körülményekhez. A helyes testtartás és mozgás alapja a megfelelően megtanult reflexek. Ezért a testtartást soha nem beállítjuk, hanem megéreztetjük és tudatosítjuk.

Ezeket végiggondolva érthetővé válik, hogy miért kell néhány hónapos időtartamban gondolkodni ha belekezdünk a tartáskorrekcióba, hiszen ez egy tanulási folyamat. Lehet, hogy éppen a csípő rotátor köpenyénél kell keresni a hibát és az ő funkciójukat kell helyreállítani a teljes sikerhez. Érdekes kihívás de szorgalmas munkával jó vezetés mellett elérhető.

 

Mozgásszervi panaszaiddal kapcsolatos kérdéseidet írd meg nekünk és telefonon visszahívunk egy munkanapon belül

    IgenNem