Modern életmódunk magában hordozza az izomegyensúly felbomlásához szükséges összes káros feltételt.

 • Évtizedek óta egyre többen dolgoznak irodai körülmények között. A 2020-ban kezdődött pandémia tovább rontva a helyzetet, tömegeket kényszerített egyik napról a másikra home office-ba, ahol nem voltak kialakított munkaállomások. (Home office kezelés csomagunkért kattints ide.)
 • Az állandó rohanás, autóval ingázás, túlórázás miatt nem jutunk le sportolni, hiányzik a változatos testmozgás.
 • Sokan vannak akik valamit próbálnak tenni és eljárnak valahová hetente 1-2 alkalommal mozogni. Jobb mint a semmi, de ha mindig ugyanolyan terhelést adunk a testnek, az is felbontja az izom egyensúlyt.
 • Hobbijaink is megváltoztak, egyre kevésbé kötődnek már a természethez. Sokkal inkább valamilyen képernyőhöz, telefontól a tévéig.

Korábban az volt a protokoll, hogy meghatározva a Páciens rövidült és túlnyúlt izmait a rövideket nyújtani kell a többit pedig erősíteni és ha ezt megoldottuk akkor nincs tovább probléma, az egyensúly helyreállt.

Azóta azonban rengeteget fejlődött a tudomány, megismertük a myofasciális rendszert.

 • A myofasciális rendszer az izom és a hozzá tartozó kötőszöveti rendszerek egysége. Nem választhatók szét egymástól, ezért ma már azt mondjuk, hogy a myofasciális egyensúly bomlik meg.
 • Az emberi testben még a mozdulatlanul egy helyben állás is értelmezhetetlen, mert állás közben is folyamatos kis mozgások történnek. Ezért nem megfelelő ha csak nyújtunk és erősítünk. A funkcionalitást, az alkalmazkodóképességet kell fejleszteni.

Ráadásul az sem igaz, hogy a rövidült izmok túlerősödnek, a túlnyúlt izmok pedig gyengülnek. Mindkét oldal gyengül!! Egy izom csakis az optimális méreteit megtartva tud egészségesen működni. Akár rövidül, akár túlnyúlik, előbb-utóbb gátlás alá kerül és gyengülni fog.

A rövidülő oldalon:

 • Kialakulnak extra keresztkötések az izmokban, melyek csökkentik a nyújthatóságot.
 • Kevésbé kell stabilizálniuk, mert a túlnyúló oldal aránytalanul sok munkát végez.
 • Csökken az aktivitásuk, gátlás alá kerülnek.

 

A túlnyúló oldalon:

 • Ezek az izmok kénytelenek pányvázni az eldőlni készülő villanyoszlopot utánzó emberi testet, a normálisnál sokszorosan nagyobb munkát végezve.
 • Az itt kialakuló hosszváltozás miatt is gátlás alá kerülnek az érintett izmok, ettől pedig gyengülnek.
 • A folyamatos túlnyújtás a fascia megvastagodásával jár, rugalmassága csökken.

Így tehát mindkét oldal gyengül és merevvé válik. Ebből az következik, hogy mindkét oldalt lazítani nyújtani és mindkét oldalt erősíteni is kell a terápia során. Micsoda könnyebbség! Nem kell választani, hogy erősíteni VAGY nyújtani akarjuk myofasciális rendszert hanem a FUNKCIÓ helyreállítása érdekében szabadon dolgozhatunk erősítéssel és nyújtással és lazítással.

Természetesen a helyes sorrend meghatározása nagyon fontos. Állapottól függően az egyik Páciensnél felmérés után azonnal kezdhetünk aktív erősítő gyakorlatokba míg másnál a lazítás, néhány alkalom célzott gyógymasszázs az első lépcső a merev kötőszöveti rendszer miatt. Egyénre szabott adekvát terápia csakis alapos vizsgálat során, globális szemlélettel állítható össze.

 

Bejelentkezés kezelésre ITT!

Mozgásszervi panaszaiddal kapcsolatos kérdéseidet írd meg nekünk és telefonon visszahívunk egy munkanapon belül

  IgenNem