Modern életmódunk magában hordozza az izomegyensúly felbomlásához szükséges összes káros feltételt.

 • Évtizedek óta egyre többen dolgoznak irodai körülmények között. A 2020-ban kezdődött pandémia tovább rontva a helyzetet, tömegeket kényszerített egyik napról a másikra home office-ba, ahol nem voltak kialakított munkaállomások. (Home office kezelés csomagunkért kattints ide.)
 • Az állandó rohanás, autóval ingázás, túlórázás miatt nem jutunk le sportolni, hiányzik a változatos testmozgás.
 • Sokan vannak akik valamit próbálnak tenni és eljárnak valahová hetente 1-2 alkalommal mozogni. Jobb mint a semmi, de ha mindig ugyanolyan terhelést adunk a testnek, az is felbontja az izom egyensúlyt.
 • Hobbijaink is megváltoztak, egyre kevésbé kötődnek már a természethez. Sokkal inkább valamilyen képernyőhöz, telefontól a tévéig.

Korábban az volt a protokoll, hogy meghatározva a Páciens rövidült és túlnyúlt izmait a rövideket nyújtani kell a többit pedig erősíteni és ha ezt megoldottuk akkor nincs tovább probléma, az egyensúly helyreállt.

Azóta azonban rengeteget fejlődött a tudomány, megismertük a myofasciális rendszert.

 • A myofasciális rendszer az izom és a hozzá tartozó kötőszöveti rendszerek egysége. Nem választhatók szét egymástól, ezért ma már azt mondjuk, hogy a myofasciális egyensúly bomlik meg.
 • Az emberi testben még a mozdulatlanul egy helyben állás is értelmezhetetlen, mert állás közben is folyamatos kis mozgások történnek. Ezért nem megfelelő ha csak nyújtunk és erősítünk. A funkcionalitást, az alkalmazkodóképességet kell fejleszteni.

Ráadásul az sem igaz, hogy a rövidült izmok túlerősödnek, a túlnyúlt izmok pedig gyengülnek. Mindkét oldal gyengül!! Egy izom csakis az optimális méreteit megtartva tud egészségesen működni. Akár rövidül, akár túlnyúlik, előbb-utóbb gátlás alá kerül és gyengülni fog.

A rövidülő oldalon:

 • Kialakulnak extra keresztkötések az izmokban, melyek csökkentik a nyújthatóságot.
 • Kevésbé kell stabilizálniuk, mert a túlnyúló oldal aránytalanul sok munkát végez.
 • Csökken az aktivitásuk, gátlás alá kerülnek.

 

A túlnyúló oldalon:

 • Ezek az izmok kénytelenek pányvázni az eldőlni készülő villanyoszlopot utánzó emberi testet, a normálisnál sokszorosan nagyobb munkát végezve.
 • Az itt kialakuló hosszváltozás miatt is gátlás alá kerülnek az érintett izmok, ettől pedig gyengülnek.
 • A folyamatos túlnyújtás a fascia megvastagodásával jár, rugalmassága csökken.

Így tehát mindkét oldal gyengül és merevvé válik. Ebből az következik, hogy mindkét oldalt lazítani nyújtani és mindkét oldalt erősíteni is kell a terápia során. Micsoda könnyebbség! Nem kell választani, hogy erősíteni VAGY nyújtani akarjuk myofasciális rendszert hanem a FUNKCIÓ helyreállítása érdekében szabadon dolgozhatunk erősítéssel és nyújtással és lazítással.

Természetesen a helyes sorrend meghatározása nagyon fontos. Állapottól függően az egyik Páciensnél felmérés után azonnal kezdhetünk aktív erősítő gyakorlatokba míg másnál a lazítás, néhány alkalom célzott gyógymasszázs az első lépcső a merev kötőszöveti rendszer miatt. Egyénre szabott adekvát terápia csakis alapos vizsgálat során, globális szemlélettel állítható össze.

 

Bejelentkezés kezelésre ITT!