Ha fáj, görcsöl vagy húzódik, ne várj holnapig!!
Neked is segítünk gyógymasszázzsal, vagy szakszerű manuálterápiával

Fagyal Ádám vagyok, és
szakképzett gyógy- és sportmasszőrként
Neked is segíthetek, hogy
AZONNAL megszűnjenek a fájdalmaid!

Én is jelentkezem

Gyógy- és sportmasszázs

A gyógymasszázzsal és jótékony hatásaival táncos éveim során ismerkedtem meg, ekkor még Páciens-oldalról. Hamarosan eldöntöttem, magam is ezzel szeretnék foglalkozni. Bele is vágtam a tanulásba, 2014-ben végeztem el Budapesten az alapképzést, ami gyógy-és sportmasszőr képesítést adott.

Én is jelentkezem

Első munkahelyem az IsIs Day Spa volt, mely nagyon kellemes környezetet biztosított a Svédmasszázs gyakorlásához illetve frissítő-relaxáló kezelések kivitelezéséhez. De hamar rájöttem, hogy nem a megfelelő helyen vagyok. Hiányzott a gyakorlati kihívás, problémák megoldása, rehabilitációs kezelés kidolgozása, mely során más szakemberekkel együtt dolgozva egy komplex, teljes kezelést lefolytatva igyekszünk megoldani mozgásszervi panaszokat.

Szerencsém volt, 7 hónap Spa-ban való tevékenykedés után a gyógymasszőri gyakorlati helyemről kerestek egy megüresedő gyógymasszőri pozíció betöltése kapcsán, amire természetesen igent mondtam. Így kerültem át az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetébe (ORFI), ahol reumatológus orvosokkal, gyógytornászokkal és fizikoterápiás asszisztensekkel dolgozhattam csapatban.

Az Orfi mellett nem állt meg számomra sem az élet, ezért belevágtam a gyógy-és sportmasszőri tudásom kiegészítésébe, gyarapításába.
A K-Active csapatánál elvégeztem a Kinesio Tape tanfolyamokat, így már két módszer volt a kezemben mindennapi munkám során. A kinesio tape-eket egyes sportsérülések akut és krónikus szakaszában alkalmazzuk, ezen kívül remek kiegészítő terápiát nyújthatnak mozgásszervi fájdalmak/ ízületi panaszok csökkentésében, műtétek utáni rehabilitációs időszakban, kiegészítve a masszázsterápiát.

Sportolás közben sajnos engem sem kerülnek el a kisebb sérülések / túlterhelés miatti panaszok. Megoldások keresése közben látóterembe kerültek az SMR eszközök. Egyre gyakrabban látunk hengeren guruló, fekvő, nyújtózó embereket. Ez örömteli változás a sportok körében. Pácienseimnek minél szakszerűbben szeretnék segíteni, ezért SMR System tanfolyamon az alap kurzus után tovább mentem, egészen az oktatói vonalig. Így már sokkal jobb minőségben tudom megtanítani az embereknek a helyes hengerezés minden fortélyát, hogyan lehet használni ezt a remek eszközt, hogy a maximumot hozzuk ki belőle. Akár a sportolás előtti bemelegítést szeretnénk kiegészíteni vele vagy éppen az ülőmunka miatt befeszült, fájdalmas izmokat szeretnénk otthon ellazítani.

A következő akadályt az jelentette számomra, amikor sokadjára szembesültem a makacs „izomcsomók” (trigger-, illetve tenderpontok) okozta helyi vagy kisugárzó fájdalommal, izom-kötőszöveti feszültséggel. Masszíroztam, hengereltettem ezeket, különböző tape-eket helyeztem fel de mégis gyakran visszatértek, bosszantó módon mindig ugyanazon a helyen. Ekkor vált számomra nyilvánvalóvá, hogy ehhez más megközelítés kell. Így következő lépésben Triggerpont terápiás továbbképzést végeztem el, ami igen jó döntésnek bizonyult mert a korábbi bosszantóan makacs izomfeszességekkel így már sokkal könnyebben boldogultam. Ezen a képzésen hallottam először részletesebben a fasciáról (izompólyáról) ami jelenleg világszerte rengeteg kutatás középpontjában áll, így egyre több terápiás módszer egészíti ki eszköztárát az új eredmények alapján szerzett tudással.

Ekkorra a gyógymasszázs mellett jópár eszköz a tarsolyomban volt, kezelni már eredményesen tudtam. Természeten egy jó szakember mindig képezni szeretné magát, ezért elgondolkodtam, mely területen lehetnek vajon hiányosságaim. Elnézve a gyógytornászok munkáját arra jutottam, hogy a Pácienseim vizsgálatát nem hangsúlyozták kellően az eddigi képzéseken. Ezért elkezdtem azon kurzusok felé kacsingatni, amik a problémás területek észlelésére, és azon problémák megfejtésére fókuszálnak. Majd rátaláltam a Bodymapping, illetve az „Up to Date”, funkcionális vizsgálatok elnevezésű kurzusokra, melyekről elmondható, hogy mindkettő fascia (izompólya) alapon vizsgál illetve terápiája ennek alapján működik. Akkor még nem tudtam, de most nagy segítséget nyújtanak a Fumoth-ban végzett munka során, hisz a Mozgásos Testelemzés és az ehhez kapcsolódó tornagyakorlatok is a fasciára épülnek, így ezek a képzések az azonos szemlélet miatt megkönnyítették számomra a közös munkát a jelenlegi kollégákkal.

Én is jelentkezem

Igyekszem folyamatosan hasznosítani, gyarapítani és tovább adni a megszerzett tudást.
Gyakorlatban az ORFI-ban, ahol bevontak a kórházba érkező gyógymasszőr gyakornokok oktatásába. Ezt a tapasztalatot és tudást kamatoztatni tudom a Nemzetközi Masszázs Akadémián, ahol 2018 óta folyamatosan tartok sportmasszázs tematikájú kurzust. A pozitív visszajelzéseknek köszönhetően mára a gyógymasszőrök alapképzésében is szerepet játszom, mint gyakorlati oktató.

Prezentációk formájában a „Magyar Reumatológiai Szakdolgozók Egyesülete” (MRSZE) kongresszusain. 2016-ban a előadásom témája „Fascia technikák tudatos, célzott bevonása gyógymasszőri megközelítésben” 2018-ban már nem csak az izompályáról és arra célzott technikákat, igyekeztem bemutatni, hanem egy diagnózis során felépített kezelést prezentálni, „Gyógymasszőr relevanciája az alsóvégtagot érintő osteoarthritis esetén” lett az előadás témája. Itt felmerülnek az alsó végtagot érintő kopásos eredetű panaszok, annak szövődményei, kompenzációi és a gyógymasszázzsal, fascia terápiával való kezelésük.

Én is jelentkezem
Gyógy-és sportmasszőri, illetve oktatói munkám mellett időt szakítva további tanulásra, legutóbb a köpöly terápiával ismerkedtem meg, majd pedig a MaNeFa (Manuális Neurodinamika és Fascia organizáció) tanfolyamon vettem részt, amely a MoTe-val (Mozgásos Testelemzéssel) párban kiválóan alkalmazható. Ez egy kezelés mechanika, amely ötvözi az izompólya nyújtását / mobilizálását, kötőszöveti letapadások oldását, izomcsomók által okozott fájdalmak csökkentését, és könnyen adaptálható egy komplex masszázskezelésbe.

Én is jelentkezem

MaNeFa Gyógymasszázs

Sokan a masszázst egy kellemes relaxáló élményként definiálják, mely során az ember ellazul, szinte elalszik a kezelés alatt. Természetesen egy frissítő-relaxáló svédmasszázs, illetve más wellnessmasszázsok során ez a reakció az elfogadott, szinte már elvárt. Nem árt azonban pontosan meghatározni, hogy milyen céllal megy masszőrhöz valaki, mert a fentieken jóval túlmutató is lehet a jól megválasztott masszázs kezelés.

Amennyiben valamilyen problémával küzdünk, ami korlátoz a munkavégzésben, megnehezíti a mindennapjainkat, például: izom, illetve ízület környéki fájdalom, ízület mozgásának beszűkülése, akkor célszerűbb a specifikus gyógymasszázst választani.

E problémák megoldása, megszűntetése sajnos nem mindig fájdalommentes, de természetesen mindig alkalmazkodik a Páciens pillanatnyi visszajelzéseihez. Vagyis ha valami hirtelen nagyon fájna, szólni kell és csökkentek a fogás erősségén vagy más eljárást választok.

Mindig igyekszem az egyénre szabott legspecifikusabb kezelést kialakítani és alkalmazni, ezért az általam kivitelezett gyógymasszázs fogásokat más technikákkal is kiegészítem. Ilyen a Triggerpont-tenderpont terápia, MFR + MaNeFa ötvözése és a köpölyök használta. Mind során a középpontban az izompólya (fascia/myofascia) áll.

Az MFR és a MaNeFa egy interaktív nyújtási technika, melynek célja az egyensúly, az optimális funkció visszaállítása. A kezelés során tudunk hatni egy rövidült szövet esetében fascia (izompólya) és izom nyújtásokkal, kompresszió esetén (pl.: gerinc esetében) húzással történő felszabadítással, egy izom vagy fascia (izompólya) letapadásnál pedig az adott szakasz mobilizálásával.

Kinek ajánlom, milyen javallatai vannak a gyógymasszázsnak?
– Izomfájdalom esetén
– Fokozott izomfeszesség esetén
– Ülőmunkát végzőknek
– Egyoldalú munkavégzést végzőknek
– Mozgásszervi eredetű fájdalom esetén
– Kontraktúrák (izomrövidülés) oldására
– Ízületi mozgástartomány javítására
– Tartási aszimmetriák esetén (helytelen testtartás)

Kiknek ellenjavallott a gyógymasszázs kezelés?
– Akut gyulladásos eredetű elváltozások esetén
– Fertőző bőrbetegség, bőrsérülések, bőrelváltozások, égés során
– Daganatos elváltozások esetén
– Kezeletlen magas vérnyomás esetén
– Lázas állapot esetén
– Perifériás keringési problémák esetén
– Tisztázatlan eredetű, végtagba sugárzó zsibbadás esetén
– Várandósság első és utolsó trimeszterében

Én is jelentkezem

SMR System

Egyre népszerűbbé vált manapság az SMR (Self Myofascial Release) henger / bot / labda használata. Szinte nincs olyan kondi-, jógaterem, ahol ne találnánk ilyen eszközöket. Habár sokan sokféleképpen használják, nem árt tudni hogyan használjuk helyesen, egyénre szabva, a fájdalom minimalizálásával. Főként az edzés előtti bemelegítés kiegészítése és az edzés utáni nyújtás mellé elterjedt a használatuk, de nem csak azok számára hasznos akik edzenek és nem szeretnének lesérülni. Bármilyen, akár az ülőmunka során megfeszült / helytelenül terhelt izmokban lévő feszültség ellazítására is tökéletesen alkalmas. Én gyógymasszázs kezeléseim során is alkalmazom, és igyekszem utána megtanítani Pácienseimnek, hogyan tudják otthonukban a fájdalmas területet maguknak helyesen kezelni ezekkel az eszközökkel. Ugyan az SMR nem helyettesíti a gyógymasszőr munkáját, de a felületes izmokat kellően át lehet dolgozni velük.

Így hadd adjak pár tippet mivel tudod koncentráltabban hengerezni a fájó területet:

Alkalmazásukkor a cél az izompólya ellazítása, nem pedig az izom megfeszítése. A fájdalmat inkább mint jelzőrendszert használjuk a problémák feltérképezésére. Tehát ha fájdalmat észlelünk valószínűleg valami nem optimális az adott területen, aminek számtalan oka lehet (pl. helytelen testtartás).
– Lassú, kontrollált és folyamatos mozgást végezz, nem kell sietni.
– Hengerezés / labdázás közben tartsd lazán a területet. Figyelj a légzésedre, legyen lassú és nyugodt, orron vedd a levegőt és szájon át engedd ki.
– Csak egy elviselhető fájdalmat generáljon a folyamat. Ez nem kínzás, ha nagyon fáj, az ellenkezőjét éred el, mint ami a célod volt.
– Lágy és csontos területeken nem alkalmazzuk a hengert és a botot (pl. hason és hajlatokban nem).

Ha szeretnéd, hogy teljes mértékben ki tudd használni az SMR adta lehetőségeket és be tudd építeni a mindennapi életedbe, keress bátran, szívesen segítek.

Én is jelentkezem

Trigger-tenderpont terápia

A triggerpontok és tenderpontok az emberi test izomszövetében található feszültségpontok, melyek létezéséről általában nem tudunk. Főleg a csuklyásizmon tudjuk a legkönnyebben magunk is kitapintani, hogy miről van szó, de minden egyes izomban találhatunk ilyen krónikusan meglévő csomókat. Közös jellemzőjük, hogy ha az adott izom túlfeszült/túlterhelt akkor ezen triggerpontok fájdalmat közvetítenek, amely lehet lokális fajdalom, vagy kisugárzó fájdalomként jelenik meg a triggerpont nyomásának hatására, vagy akár az izom működése közben a hétköznapi élet során.

Miért is probléma ez? (Természetesen az előbb említett fájdalmon kívül.) A triggerpont a feszülés következtében csökkenti az izom vérellátását így csökken annak tápanyag és oxigén ellátása is (romlik az anyagcseréje) és káros salakanyagok rakódnak fel, így erősítve a helyi izomfeszülést, amíg külsőleg be nem avatkozunk.

Triggerpont kezelése:
A megfelelő pontra gyakorolt kisebb/nagyobb nyomásra az idegrendszer az izom reflexes ellazításával válaszol. Így lehetséges az, hogy egy külső nyomás hatására a fájdalom csökken és az izomfeszültség oldódik. Ez a kezelés nem fájdalommentes, de a tolerálható fájdalmat sosem lépjük túl, sőt, gyakran még jóleső fájdalomnak definiálják ezt Pácienseink.

Jelentkezési űrlap

Kérlek, pontosan töltsd ki az alábbi jelentkezés lapot, mert kollégánk 1 munkanapon belül felveszi Veled a kapcsolatot a megadott elérhetőségeid valamelyikén.