Igen, előfordul ilyesmi. Lássuk mi okozhatja ezt a jelenséget és mi a megoldás.

Megesik, hogy a derékfájós Páciens a masszázs során végig remekül érzi magát, közvetlenül a kezelés után azonban fokozódik a fájdalom majd 1-2 nap múlva visszatér az eredeti állapot. Egy hét múlva ismét elmegy a masszőrhöz és ugyanezt tapasztalja. Érthetetlen, hiszen masszázs közben úgy érzi, hogy csökkennek a feszességek, javul a közérzete. Mit tegyen vajon?

A magyarázat logikus, ha a masszőr kritikusan közelíti meg a saját munkáját akkor bevon egy gyógytornászt, manuálterapeutát is a folyamatba.

 

A derékfájdalom egyik leggyakoribb oka a gerinc degeneratív, azaz kopásos eredetű folyamatainak felgyorsulása. A csigolyák közötti „távtartók” a porckorongok. A helytelen terhelések miatt a porckorongot a természetesnél jóval nagyobb erők érik, így hosszú távon ellapul. A távtartó porckorong ellapulása miatt az alatta és felette lévő két csigolya közelebb kerül egymáshoz, a csigolyák ízületei fokozottan kopnak. Ugyanúgy arthrosis alakul ki mint a térdben vagy csípőben, bár a kisízületi kopás kevésbé ismert fogalom. Előbb-utóbb fájdalom is megjelenik, ez pedig hozza magával a izmok feszességét ami tudat alatt történik, észre sem vesszük. A fokozott feszesség csökkenti a csigolyák elmozdulásait, így valamennyire csökken a kopott kisízületek fájdalma. Tompa izomfájdalom megjelenik a folyamatos feszesség miatt, de ez kevésbé zavaró mint az ízületi eredetű panasz.

Mi történik a masszázs során? A masszőr ellazítja a feszes izmokat, így azonnal csökken az izomeredetű fájdalom. Az izom ellazulásával azonban megszűnik a plusz stabilizálás, így amikor a Páciens felkel a masszázságyról, ismét beindulnak a kóros mikromozgások a csigolyák között és visszatér az izomfájdalomnál élesebb és kínzóbb elsődleges, kopásos fájdalom. Ez a fájdalom ismét ugyanazt a reakciót fogja kiváltani, a fájdalmas terület izmai befeszülnek. Ekkor ugyanott tartunk ahonnan elindultunk.

A gerincpanaszok java része életmód eredetű. Önmagában semmilyen passzív terápia (masszázs, kinesiotape, fizikoterápiák, lökéshullám) nem képes megoldani a problémát. Jóval összetettebb megközelítésre van szükség. A Páciens részéről pedig aktív részvétel szükséges, csak így működhet az életmódbeli káros hatások csökkentése, a Páciens állapotának javítása.

A terapeuták legfőbb feladata, hogy a saját eszköztárukkal hozzájáruljanak ahhoz, hogy a Páciens életminősége javuljon. Igazi eredményt több terapeuta összehangolt tevékenysége tud elérni. A munkát a Páciens végzi el, mi az utat mutatjuk számára.

 

Mozgásszervi panaszaiddal kapcsolatos kérdéseidet írd meg nekünk és telefonon visszahívunk egy munkanapon belül

    IgenNem