A fenti kérdésre rendkívül egyszerű választ lehet adni: SEHOGYAN! A helyes testtartás nem beállítható senkinél. Ha elromlott akkor megfelelően elvégzett munkával (újra) megtanulható, de ez egy folyamat. Elsajátítása a krónikus mozgásszervi problémák megelőzésének és/vagy hatékony kezelésének alapja.

A testolvasásos vizsgálat részeként „beállítjuk” az elérhető leghelyesebb tartást, abból a célból, hogy megtudjuk, hol okoz kényelmetlenséget a Páciensnek a korrigált testtartás. Igen, mindennapos jelenség, hogy amint a terapeuta „beállítja” a megfelelő testtartást, a Páciens panaszkodni kezd, mert kényelmetlen megtartani azt. Természetes, hogy egy kényelmetlen pozíciót elkerülni akarunk így a megmutatás semmilyen eredményt nem hozhat. Információt ad azonban arról, hogy első körben merre keresendők a testtartást elrontó feszülések.

Testtartás=mozdulatlanul egy helyben állás?

A helyes testtartás elsajátítása kitartó munka eredménye. 100%-ban statikus testtartás nem létezik, az emberi testtartás egy folyamatos alkalmazkodás a folyamatosan megváltozó körülményekhez. Két lábon állva is mindig billegünk kissé.

A Covid-pandémia következményeként rengetegen kényszerültek home office-ba, ami a többségnek még több egy helyben ülést, még kevesebb mozgást hozott. A számítógéppel végzett ülőmunka egyik leggyakoribb következménye az előrehelyezett fejtartás. Ilyenkor a hátulsó nyaki izmok feszessé válnak, megrövidülnek. Jellemzően a háti gerinc is hajlott pozícióba kerül. Egy ilyen Páciens testtartását beállítjuk, majd elkezdünk beszélgetni vele. Amint a beszélgetésre figyel a tartása helyett, a hátsó feszes izmok azonnal visszahúzzák a fejet a megszokott pozícióba. Munka közben pedig természetesen a feladataira figyel, így a megmutatással semmit nem segítettünk.

Az elromlott tartás korrekciójához szükséges célzott nyújtás-mobilizálás, célzott erősítés, rengeteg megéreztetés, a munkakörülmények jobbá tétele. Javítani kell a testtudatot, helyre kell állítani a megbomlott izomegyensúlyt. Hosszú időbe telik és igényel némi erőfeszítést az „új” egyensúlyi helyzet megtartása képességének elsajátítása.

Bejelentkezés kezelésre ITT!