Gyógytorna, fizioterápia

A mozgásszervi problémák többsége csökkenthető, adott esetben megszüntethető a helyes testtartás és különösen a helyes mozgás begyakorlásával, valamint az izmok célirányos erősítésével. A rendszeres gyógytorna gyakorlatok segíthetnek visszanyerni testünk jó egészségi állapotát, megakadályozva ezzel a problémák további súlyosbodását, vagy újbóli kialakulását.

Mi a gyógytorna?

Gyógytornász által összeállított gyakorlatsorok, melyek magát a mozgást használják fel a gyógyításra. A gyógytorna olyan fizioterápiás módszer, amellyel hatékonyan kezelhetők a mozgásszervi panaszok, sérülések. A kezelések elsődleges célja a fájdalmak csökkentése, az ízületi mobilitás javítása, a helyes testtartás szempontjából rendkívül fontos izomcsoportok edzése, erősítése.
A FUMOTH Fúziós Mozgásterápia nagyon fontos eleme a gyógytorna.

A fájdalom helyétől, súlyosságától, valamint az egyéni állapottól függően gyógytorna kezeléseket leggyakrabban az alábbi esetekben végzünk:

 • Fájdalmak csökkentése, megszüntetése
 • Ízületek mozgástartományának helyreállítása
 • Mozgáskoordináció, mobilitás javítása
 • Testtartás javítása
 • Izmok egyensúlyának helyreállítása: nyújtás, lazítás, erősítés, blokkok oldása

Milyen mozgásszervi panaszok esetén hatásos a gyógytorna?

 • Porckorongsérv
 • Gerincferdülés
 • Csontritkulás – ezt nem tenném bele mert a felsorolás többi eleménél oki kezelést adhat a gyógytorna, míg csontritkulásban nem, legfeljebb a panaszt okozó következményeket ellensúlyozhatja valamilyen mértékben
 • Ízületi – és izomfájdalmak
 • Balesetek, sportsérülések
 • Műtéti beavatkozások előtt
 • Operáció után (rehabilitáció)
 • Általános fizikai állapot, kondíció javítása
 • Veleszületett vagy szerzett fejlődési rendellenességek

Fájdalmad van? Segítünk. Kérj időpontot!

Bejelentkezek!

Mi a fizioterápia?

A fizioterápia azon természetes gyógymódok összessége, melyek a szervezet harmonikus működésének javításában, helyreállításában és megőrzésében segítenek. Egyik ága a mechanoterápia, melynek részei többek között a gyógytorna és a gyógymasszázs is.

Milyen mozgásszervi panaszok esetén hatásos a gyógytorna?

 • Porckorongsérv
 • Gerincferdülés
 • Csontritkulás
 • Ízületi – és izomfájdalmak
 • Balesetek, sportsérülések
 • Műtéti beavatkozások előtt
 • Operáció után (rehabilitáció)
 • Általános fizikai állapot, kondíció javítása
 • Veleszületett vagy szerzett fejlődési rendellenességek

Hogyan dolgozunk?

Pácienseinknek a terápiás folyamat során megtanítjuk, hogy saját maguk, otthoni környezetben hogyan tudják megtámogatni a szakemberek által rendelőnkben végzett kezeléseket, fennálló panaszaik mielőbbi csökkentése, megszüntetése érdekében.

A kezelések közti otthoni gyakorlás elengedhetetlen. A FUMOTH Fúziós Mozgásterápia során manuálterapeuta és gyógytornász (adott esetben gyógymasszőr) közösen dolgoznak azon, hogy pácienseink fájdalma minél előbb megszűnjön.

Fájdalmad van? Segítünk. Kérj időpontot!

Bejelentkezek!

Mozgásos testelemzés

A FUMOTH Fúziós Mozgásterápia részeként minden vizsgálatot ezzel kezdünk, ezzel állítjuk fel az anamnézised. Megvizsgáljuk a panaszos területet, és az adott problémához illeszkedő teszteket kell végigcsinálnod.Ezek sosem fájdalmas tesztek. Csupán arra vagyunk kíváncsiak, hogy hogyan viselkedik a mozgató szervrendszered bizonyos feladatok közben.

Intelligens torna és MaNaFes

A gyógytorna egy specifikus ága, melyet ugyancsak alkalmazhatunk. A miofasciális (izombőnye, hártyarendszer) megközelítéseket használjuk az alkalmazott módszereinkben. Az egyénre és mindenkire külön-külön jellemző mozgásmintázatot a testünk fasciális hálózatrendszere teszi lehetővé, a bonyolult agy-ideg-izom-fascia kapcsolatnak eredményeképpen. Ha valakinek felborul a sajátos egyensúlya ebben a bonyolult rendszerben, az biztosan látszani fog a mozgásmintázatban.

Gondolj csak arra, ha fáj bármid, pl. a fejed, máris máshogy használod magad, más a tartásod és a mozdulataid. De ugyanez látszik egy hosszabb ideje fennálló, de mondjuk kisebb, viselhetőbb fájdalom esetében is.
Sok és nagyon hatékony fascia kezelési eljárások vannak a szakmában. Mi a Robert Schleip, Leon Cheitow, Thomas Myers kutatásai, tanításai alapján tájékozódunk a miofasciális technikáinkban és a legmodernebb terápiás megközelítéseket alkalmazzuk.

Gyakori kérdések

Az emberi test mozgásra van kitalálva. Sajnos egyre kevesebb mozgásra van lehetőségünk. Emiatt sok helyen a szövetek feszesebbé válnak, ami beszűkült mozgásokat, ízületi túlterheléseket és ezeken keresztül fájdalmakat okoz. A szövetek célzott nyújtásával és az ízületek műfogásokkal való mobilizálása során a feszes izmok és szalagok állapota normalizálható, az ízületek szabadabb mozgása visszaállítható. Ha mindez még a fájdalmak megjelenése előtt történik, akkor megelőzésről beszélünk. Alapos vizsgálattal a mozgások diszharmóniája felderíthető, és megfelelő módon kezelhető.
Minden vizsgálat ezzel indul, ennek segítségével állítjuk fel az anamnézisedet. Problémához illeszkedő teszteket végeztetünk veled, feltérképezve ezáltal a panaszos területeket. Pontos képet kapunk arról, hogy hogyan viselkedik a mozgató szervrendszered a feladatok elvégzése közben.
Az intelligens torna egyfajta mozgásfilozófiai módszer, mely során reedukálási folyamatot végzünk a mély izomláncolaton. Ha pl. fájdalmat érzünk valahol, akaratlanul is olyan testtartást veszünk fel, amely kibillent minket az optimális állapotból. Ezen mozgásmintázat felborulásokat korrigáljuk a kezelések során. A MaNeFa® hatékony megoldás nyújt a túlerőltetett, diszbalanszos izomzat tünetegyütteseire, mint pl. krónikus zsibbadások, izomgörcsök.
Korábbi leleteidet hozd magaddal! Minden kezelés megkezdése előtt részletes állapot felmérést végzünk, melynek része a kórtörténet alapos áttanulmányozása. A továbbiakat pedig egyeztetjük.
Teljesen normális. Fizikai munka miatt kialakult izomláz esetén a korábbi hiedelmekkel szemben nem a tejsav, hanem elsősorban a keletkezett mikroszakadások okoznak fájdalmat. A szövetek nyújtása során hasonló mikrosérülések keletkeznek, melyek -egyéni érzékenységtől függően- hasonló érzéssel járnak. Ez teljesen normális.

Fájdalmad van? Segítünk. Kérj időpontot!

  IgenNem