Elvileg az izom annál erősebb, minél több terhelést kap, ugye? Nem, sajnos ez nem mindig igaz. Kisebb terhelés hatására pedig gyengül. Ez viszont igaz. Jól felépített edzésprogram természetesen erősíti a rendszert, de a hétköznapok terhelései mások.

Tehát, hogyan tud gyengülni a folyamatosan túlterhelt izom?

Ülő életmódunknak számos kedvezőtlen hatása ismert, többek között az izomegyensúlyok felbomlása is ilyen. Egyik igen látványos példája ennek a felső kereszt szindróma, ezen könnyű megérteni a folyamatot. Más kérdés, hogy a diszbalanszok testszerte jellemzők, nem csak egy-egy kiemelt izmon.

A fej előrehelyeződik, az elülső nyakizmok bátran kikapcsolt állapotba kerülhetnek mert a fej és a nyak szinte soha nem billen hátra így nekik nem kell megtartani a fejet. Hátul viszont a lapockák körüli izmok soha nem pihenhetnek, mert az előre került terhelést valakinek meg kell tartani. Róluk lehetne azt gondolni, hogy nagyon meg fognak erősödni, hiszen egész nap dolgoznak.

Valóban dolgoznak, de nem úgy mint edzésen mert

  •  nem történik sok összehúzódás-megnyúlás
  •  nem 1-2 órányi edzést követ legalább egy nap regeneráció

hanem

  •  drótkötél módjára feszesen kell tartaniuk magukat
  •  napi 8-12 óra terhelést kapnak minimális regenerációs idővel

Ilyenkor a szervezet próbálja csökkenteni a sok oxigént és tápanyagot igénylő aktív izommunkát. Lejátszódik egy folyamat aminek a végeredménye feszes és rövidült izmok. Ez a túlélés szempontjából logikus, hosszú távon azonban nem célszerű. Tulajdonképpen felfoghatjuk egyfajta stresszreakciónak is, a szervezetnek a túlélés érdekében vannak ilyen mechanizmusai. Az egyik legismertebb a kihűlés során átrendeződő vérkeringés, amikor a végtagok vérellátása drasztikusan csökken és a belszervek kapnak több vért. Végülis kar és láb nélkül lehet élni, szív nélkül pedig nem. Mégsem vonzó ez az opció.

Természetesen ennyire drasztikus követkeménye nem lesz néhány izom kontrakturának, a degeneratív kopásos folyamatok vagy például a vállakban az impingement szindróma és utána a rotátor köpeny bajai azonban borítékolva vannak.

Gyengülni pedig azért fog egy zsugorodott izom, mert

  •  gátlás alá kerül
  •  beszűkült a mozgástartomány
  •  azon a szűk tartományon kívül ahol minden nap gyötörve van, már túlnyújtva érzi magát
  •  a folyamatos feszülés miatt nem tud ellazulni és ezután jobban megfeszülni

Így már érthető, hogy miért nem jelent megoldást a krónikusan feszes izmok kezelése további erősítéssel. A modern kezelés ilyen esetekben lazítással kezdődik, nem pedig megerőltető gyakorlatokkal. Azokkal ráérünk foglalkozni amikor már teljes tartományban működő izmokkal dolgozhatunk.

Bejelentkezés kezelésre ITT!