A derékfájdalmakat két fő csoportra osztjuk

 • Specifikus derékfájdalom: a fájdalom oka egy meghatározott elváltozás, például törés, tumor, ideggyulladás.
 • Nem specifikus derékfájdalom: a panaszt nem magyarázza 100%-ban egy vagy több kórkép.

Megdöbbentő, hogy mennyire komoly problémát jelent a nem specifikus derékfájdalom a fejlett országokban. A lakosság 85%-a életében legalább egyszer találkozik az igazi lumbagóval és a derékfájdalmak 85%-a nem specifikus, tehát nem tisztázott a háttere, akármilyen orvosi vizsgálatot is végeznek a Páciensen.

Oké, de akkor mitől fáj?? Teszi fel a kérdést a „Beteg”. Erre a kérdésre nem szoktak választ kapni az orvosoktól, mert ha a képalkotó vizsgálat nem mutat ki semmit, akkor Páciens orvosilag rendben van. Miközben járni alig tud a fájdalomtól, de ez más kérdés. Természetesen örülünk ha orvosilag rendben van a Páciens, mert ilyen esetben tudjuk, hogy szabadon dolgozhatunk és időnk is van a megfelelő kezelések kialakítására.

Szóval mitől is fáj?

Van egy rossz hírem. Az ilyen panaszok bizony életmód eredetűek szoktak lenni. A kutatók és szakemberek többsége ma már egyetért abban, hogy a nem specifikus derékfájdalom okai

 • mozgáshiány
 • ismétlődő túlterhelés
 • egyoldalú terhelés
 • rosszul megválasztott statikus testhelyzetek (pl. rossz munkaállomás)

Komoly kutatások bizonyítják, hogy a konzervatív terápiák között a leghatásosabbak az aktív testmozgásra, tornára épülő programok. Kiegészítésként passzív kezelések széles spektrumából válogathatunk, mint például elektroterápiák, manuálterápia, ezerféle masszázs, laser, ultrahang, lökéshullám, hőterápiák, gyógyszeres fájdalomcsillapítás.

Szerencsére nagy számban kutatják azt is, hogy melyik a legjobb célzott módszer a nem specifikus derékfájdalom ellen. Elérhetők már kutatásokat elemző kutatások (metaanalízisek) a témában. Minden szakember szeretné megtudni, hogy melyik a legeslegjobb, mindenkinél jó eredménnyel kecsegtető módszer, mert az elégedett Páciens a legfontosabb a praxisunkban.

Összességében több száz vizsgálatot feldolgozó kutatások is arra jutottak az elmúlt években, hogy

 • nincs Szent Grál, nem egyértelműen jobb
  • a Pilates
  • a motoros kontrollt javító tréning
  • a Core-stabilizáció

mint akár az általános gyógytorna, a nem specifikus derékfájdalom kezelésében.

Mégsem sikerül mindenkinek jól kezelni a derékfájós Pácienseket.

Véleményem szerint azért, mert az adott Páciens életmódjának pontos feltérképezése nagyon sok időt és energiát igényel és ekkor fizikálisan még nem vizsgáltuk meg. Az a rész sem rövid. A kezelés pedig csak ezután következik. Lehet, hogy egy napon 6 derékfájós Páciens is érkezik a rendelőbe, akik mindannyian home officeban dolgoznak és 6-12 órát ülnek naponta. Ennek ellenére nem illenek bele ugyanabba a sablonba és ha kellően alaposak vagyunk, akkor meglátjuk az apró különbségeket közöttük. A kezelés sikere ezen múlik!

Elárulok egy titkot. Annyi derékfájós Pácienssel találkozunk az évek során, hogy nagyon könnyű belefásulni ebbe a témába, csúnyán szólva megunni azt, hogy már megint egy derékfájással kell foglalkoznunk. Így pedig hibázni fogunk, vagy eredménytelenek lesznek a kezelések.

A terapeuta számára a tökéletes ellenszer a befásulás ellen, ha kihívásnak tekinti az apró különbségek megtalálását. Személyre szabottan és igazán segíteni csak így lehet, ami után a szakmai siker is meglesz, abból pedig lelkileg épülünk.

Rendelőnkben a nem specifikus derékfájástól szenvedő Páciensek legalább kétféle terápiával találkoznak az Alapcsomag keretén belül, vagy akár háromféle terápia mellett az otthoni tornához szükséges eszközöket is kaphatnak ha a Home office csomagot választják.

FUMOTH
egy forradalmian új vizsgálati és kezelési módszer, mozgásszervi panaszokra

Fúziós Mozgásterápia, a mozgásszervi panaszok egy teljesen új, egyedülálló megközelítése. Forradalmian új vizsgálati és kezelési módszer, melyre garanciát vállalunk. Fúziós, mert több olyan módszert egyesít a közös cél érdekében, melyek önmagukban, külön-külön is igen jó hatékonysággal működnek.

A Fumoth összetevői (MoTe-MaNeFa-Intelligens torna + Manuálterápia + Masszázsunk) szétválaszthatatlanok egymástól, ne vizsgáljuk őket külön-külön. Egységes, komplex rendszert alkotnak.

Rólunk mondták

Szabolcs vagyok. Még Október 10-én 22:00-kor jártam nálad manuálterápián.Foci mellett konditerembe járok edzeni és foci közben az Achilles-ín mellett végig futó segédizom húzódás miatt a vádlim teljesen görcsbe rándult. A kezelésen megállapítottad, hogy a bal lábam 7mm-mel rövidebb a jobb lábamnál. A kezelés után rögtön könnyebbnek éreztem a gerincem, valamint a vádlim izom tónusa is enyhült. A tanácsodra a feszültségpontok nyomásával és az izom nyújtásával az izomfeszülés 1 héten belül teljesen elmúlt. A korrekciós talpbetétet is megrendeltem. Mióta használom sokkal jobban és stabilabbnak érzem a gyakorlatokat valamint több izomrostot tudok munkába vonni (bal oldali térdköruli és jobb oldali farizom sokkal aktívabb).

T. Szabolcs

Derékfájás gyötört kb. 1 hónapon keresztül. Az orvos utasításra gyulladáscsökkentőket és izomlazítót szedtem, amik csak ideiglenesen javítottak a helyzetemen. Érdemi javulást nem tapasztaltam, ezért kerestem fel Kareszt. Már az első kezelés után érezhető volt a javulás, a második kezelés után pedig szinte teljesen megszűnt a fájdalom. Ezen felül mutatott pár nyújtást, amiket azóta is alkalmazok és sokat segítenek. Végre újra tudom folytatni az edzést, ami már nagyon hiányzott. Azt bánom a legjobban, hogy nem őt kerestem fel először amikor a probléma jelentkezett.

Z. Zsolt

Kb egy hónappal a kitűzött nagy célom, az Ironman teljesítése előtt kerestem fel Kareszt 1 éve húzódó iliotibiális szalag gondokkal. Amatőr triatlonos vagyok és mellette napi 8+ órában a gépnél ücsörgök. Ezek mellett akárhogy nyújtottam, hengereztem, tornáztattam, folyamatosan éreztem a feszülést a csípőmben és a térdemben, hosszabb futások már nagyon küzdelmesek voltak, féltem, hogy nem tudok túljutni 20 km-en sem. Végülis Karesz expressz kezelés (kínzás) sorozata után simán bírta a térdem a maratont. Nem hiszem, hogy ilyen boldogan értem volna célba a segítsége nélkül! Köszönöm szépen!

Móni
Tovább

Jelentkezz MOST
ELSŐ KONZULTÁCIÓRA

Célunk, hogy akik minket tisztelnek meg bizalmukkal és hozzánk fordulnak panaszaikkal, minél jobban megértsék mi okozhatja diszkomfortjukat, fájdalmukat és mit tehetnének a jövőben, hogy elkerüljék ezek újbóli kialakulását.

Bejelentkezek!

Mozgásszervi panaszaiddal kapcsolatos kérdéseidet írd meg nekünk és telefonon visszahívunk egy munkanapon belül

  IgenNem