A klasszikus fizikoterápia alkalmazása kényelmes az Orvosnak, kényelmes a Páciensnek. Az Orvos a szakmája szabályai szerint meghatározza a paramétereket, további teendője nincs, legfeljebb fél év múlva ismét felírja ha nem volt eredményes a kezelés. A Páciensnek nincs teendője a fizikoterápiával, mindössze oda kell mennie időre az intézménybe. Azzal már senki nem foglalkozik, hogy az ultrahang kezelés, a TENS kezelés, az iontphoresis kezelés, a galván kezelés milyen csekély esetben ér el valódi eredményt. Teljesen megszokott a fizikoterápiákon a fél évente/évente visszatérő Pacientura, akik mindig ugyanazzal a panasszal kérnek ismét valamilyen kezelést.

Mindenki hallotta már és gyakran saját véleményként hangoztatja, hogy a mozgás szükséges, a mozgás jó, az emberi test mozgásra van tervezve. Mégis, a mozgásszervi problémákat szeretjük mozgás nélkül megoldhatónak hinni.

Álljon itt egy kutatás eredménye, amit a 2000 óta létező European Journal of Sport Science folyóiratban publikáltak.

Azt vizsgálták, hogy milyen hatással van az izmok és a kötőszövet rugalmasságára és az izomerőre a

  • a nyújtás (stretching),
  • a nyújtással kombinált ún. TENS kezelés,
  • az SMR terápia, azaz a speciális eszközökkel (SMR labda és/vagy henger) végzett önmasszázs.

20 egészséges fiatal felnőtt vett részt a kísérletben. A boka mozgásterjedelmét, valamint a vádli izomzatának erejét vizsgálták. A résztvevőket 3 csoportba osztották.

Az első csoport tagjai kizárólag nyújtó (stretching) gyakorlatokat végeztek 3×30 mp-ig.

A második csoportnál a nyújtást egy 60 mp-es TENS kezeléssel egészítették ki.

A harmadik csoport által végzett stretching-et egy 60 mp-es, SMR labdával végzett önmasszázs előzte meg.

A célizmok erőtesztjeit, nyújthatósági tesztjeit és a mozgásterjedelem vizsgálatot elvégezték a nyújtás előtt, a nyújtás utáni 5-ik, 10-ik és 15-ik percben.

A mozgásterjedelem a nyújtás előtti állapothoz képest

az első (csak stretching) csoportban 13%-kal,

a második (stretching+TENS) csoportban 9%-kal,

a harmadik (stretching+SMR) csoportban több mint 24%-kal nőtt.

Az izomerő egyedül a harmadik (stretching+SMR) csoportban nőtt, több mint 16%-kal.

Ezzel szemben a nyújtás önmagában alkalmazva, és TENS kezeléssel kombinálva egyaránt csökkentette a vizsgált izmok erejét.

Összefoglalva:

  • az SMR (self-myofascial release) eszközökkel végzett önmasszázs az elektroterápiás kezeléseknél jóval hatékonyabbnak tűnik az izmok és a kötőszövet (fascia) rugalmasságának javítása terén
  • A TENS kezelés csökkentheti a nyújtás hatékonyságát
  • a nyújtás SMR eszközök használatával kombinálva növeli, ugyanakkor önmagában, vagy TENS kezeléssel együttesen alkalmazva csökkenti az izomerőt

Az emberi test mozgásra van tervezve, a legtöbb mozgásszervi probléma megfelelő mozgással jól kezelhető ha időben elkezdünk foglalkozni velük.

 

Mozgásszervi panaszaiddal kapcsolatos kérdéseidet írd meg nekünk és telefonon visszahívunk egy munkanapon belül

    IgenNem