Számtalan oka van annak, hogy minden nap mozognunk KELL. Nem létezik még egy ilyen mellékhatásoktól mentes módszer a stressz és izomfeszességek csökkentésére.

Ez a gondolat természetesen az unalomig ismételt, elcsépelt, mindenki hallotta már ezerszer. Nem szokták azonban elmagyarázni a hátterét. Mi megtesszük!

Modern ártalmaknak kitett testünket ősi rendszerek irányítják. Különböző elméletek szerint 200.000-300.000 évvel ezelőtt jelent meg az anatómiailag modern ember és 50.000-60.000 évvel ezelőtt kezdett modern módon viselkedni. 50.000 év! Ehhez képest még az egyiptomi piramisok is tegnap épültek. Idegrendszerünk, hormonrendszerünk, izomzatunk felépítése sok tízezer év alkalmazkodásait használja a mai napig. Hogyan is érhetne fel az elmúlt akár 100 év néhány változása a korábbi tízezer évekkel?

Vadászó-gyűjtögető ősünk használta tökéletesen a testünket. Fizikai értelemben mi is erre születtünk, az inaktív irodai életmód tönkretesz bennünket. Az ősi mechanizmusok úgy alakultak ki, hogy életben tartsanak minket amikor a tigris elől kell menekülni és segítsenek akkor is, amikor nekünk kell elejteni a zsákmányt. Ehhez izmainknak azonnal aktiválódniuk kell amikor menekülünk vagy üldözünk, és kitartóan kell dolgozniuk.

Ebben segít a szimpatikus idegrendszer aktiválódása, az adrenalin és noradrenalin hormonok:

·       gyorsuló szívverés

·       magasabb vérnyomás

·       izmok feszülése

·       emésztés lassulása/leállása a stresszhelyzet idejére

 

Ezután nagyon gyorsan kell regenerálódni amikor pihenőhöz jutunk, mert nem tudjuk mikor kell ismét üldözni vagy menekülni.

Aktiválódik a paraszimpatikus (nyugtató) idegrendszer, acetilkolin kerül a véráramba.

·       csökken a szívfrekvencia

·       csökken a vérnyomás

·       ellazulnak az izmok

A veszély elmúlása után az izmok azonnal megpihennek.

 

Mindez úgy kapcsolódik mai életünkhöz, hogy az idegrendszer nem tesz különbséget a tigris elől menekülés stresszhelyzete és a másik autós vagy éppen a főnökkel veszekedés között. Ezekre a stresszhelyzetekre is izomfeszüléssel és a többi természetes reakcióval válaszol.

Így pedig, mivel modern életünkben szó szerint beleragadunk a mindennapos egésznapos stresszhelyzetekbe, könnyedén küzdhetünk krónikus fájdalmas feszességekkel, belgyógyászati és egyéb orvosi problémákkal akár pusztán csak életmódunk miatt.

A reflexesen befeszített izmokat akarattal nem tudjuk ellazítani. Ezt csak az idegrendszer képes megtenni, ha szépen kérjük. Itt jön képbe a testmozgás. Az ősi folyamatok kihasználhatók azzal, hogy testünk számára megfelelő módon sportolással okozunk stresszhelyzetet, mert a sportolás végét az idegrendszer úgy értelmezi, hogy sikeres volt a vadászat, megnyugodhatunk. Acetilkolin termelődik, pillanatok alatt ellazulnak az izmok melyeket akaratlagosan nem tudnánk ellazítani.

Ezt a hatást remekül kiegészítik a különböző masszázsok, manuális lazító technikák, stretching és egyebek.

Mindennek alapja viszont a rendszeres és változatos sportolás, mert az ősember-szoftvert átírni nem tudjuk de felhasználni igen.

Bejelentkezés kezelésre ITT!

Mozgásszervi panaszaiddal kapcsolatos kérdéseidet írd meg nekünk és telefonon visszahívunk egy munkanapon belül

    IgenNem