Intelligens torna és MaNeFa

A miofasciális (izombőnye, hártyarendszer) megközelítéseket használjuk az alkalmazott módszereinkben. A fasciaorientált kutatások az utóbbi 8-10 évben vannak a biomechanika, a fizioterápia és a sportorvoslás asztalán.

A Fascia fogalma: Az első Fascia Tudományok Kongresszusán (2007, Boston) javasolt terminológia alapján a fascia, mint minden kollagénrostos kötőszövet, amely a teljes testben biztosítja a feszülési erőátvitelt, ami a harmónikus mozgásokat is jelenti. . A ’fascia’ kifejezés majdnem szinonimája a ’kötőszövet’ fogalmának, habár az orvostudományban a ’kötőszövet’ kifejezés magában foglalja a csontokat, a porcokat és még a vért is (Robert Schleip, és mtsai Fascia in Sport and Movement, 2015).

Az egyénre és mindenkire külön-külön jellemző mozgásmintázatot a testünk fasciális hálózatrendszere teszi lehetővé, a bonyolult agy-ideg-izom-fascia kapcsolatnak eredményeképpen. Ha valakinek felborul a sajátos egyensúlya ebben a bonyolult rendszerben, az biztosan látszani fog a mozgásmintázatban.

Gondolj csak arra, ha fáj bármid, pl. a fejed, máris máshogy használod magad, más a tartásod és a mozdulataid. De ugyanez látszik egy hosszabb ideje fennálló, de mondjuk kisebb, viselhetőbb fájdalom esetében is. Itt már kialakulhat a megszokás, a sajátos járás, testtartás. „Megismerem a járásáról…” A fasciarétegekre meghatározott mozgásmintázatok jellemzőek, mindenki esetében meghatározhatóan. Ezeket a mintázatokat ismerve, és megfelelően felmérve tudjuk rendezni a megváltozott, elakadt, csavarodott fasciavonulatokat. Sok és nagyon hatékony fascia kezelési eljárások vannak a szakmában. Mi a Robert Schleip, Leon Cheitow, Thomas Myers kutatásai, tanításai alapján tájékozódunk a miofasciális technikáinkban.

Érdekes még, hogy a fascia viselkedése, természete, a pszichoszomatika, pszichológia tanaiban is kutatva vannak, leginkább Németországban. Több, makacs mozgásszervi tünet mögött fellelhető az emocionális sokk, amit a hozzáértő szakember kollégánk segítségével (pl.: alkalmazott kineziológia, stresszoldó módszerek) tudunk oldódáshoz juttatni.