ITT látható egy MRI videó a kiroppanó ízületről

Napi rendszerességgel felmerülő kérdés. Egyértelmű bizonyíték a mai napig nincs rá, de legalább a ropogó hang okára vonatkozóan már nagyjából szakmai egyetértés született. Ezt MRI mozgókép készítése tette lehetővé. Bizonyára elképesztően drága vizsgálat volt a rengeteg képkocka miatt, de biztosan megérte mert egy bosszantóan egyszerűnek tűnő de sokáig megmagyarázhatatlan kérdést válaszolt meg.

A ropogtatás során túlnyújtást hozunk létre az ízületi tokban. A pillanatnyi túlnyújtás miatt nyomásváltozás történik ami az ízületi folyadékban lévő oldott gázok egy részének felszabadulásával jár. A felszabadult gázbuborék „kipukkanása” okozza a ropogás-szerű hangot. Ezért nem igazán lehet egymás után több, azonos erősségű roppanást produkálni. Nagyobb ízületnél második-harmadik mozdulatra kisebb ropogások még hallhatók lehetnek, de ez sem mindig sikerül.

A ropogtatás ártalmatlansága vagy károssága nem bizonyítható, mert olyan rengeteg hatás éri testünket a mindennapok során, hogy ezek közül csak egyetlen, több éven át nem vizsgálható. Dr Donald Unger ugyan évtizedeken át ropogtatta ujjait csak az egyik kezén és nem tapasztalt eltérést a két keze között, de ez egyetlen ember példája.

Az elmélet amellett szól, hogy rutinszerűen ne nyújtogassuk túl az ízületi tokot sehol a testünkben, azért hívjuk túl-nyújtásnak mert túl van a funkcionális határon. Ezáltal hosszú távon valószínűleg instabillá válik az adott ízület, amitől felgyorsul a porckopás. Természetesen ezt senki nem szeretné.

Bejelentkezés kezelésre ITT!

Mozgásszervi panaszaiddal kapcsolatos kérdéseidet írd meg nekünk és telefonon visszahívunk egy munkanapon belül

    IgenNem