A LÖKÉSHULLÁM TERÁPIA

Az orvostudomány a betegek kezelése során gyakran különféle fizikai energiákat is hasznosít. Ilyen fizikai kezelési eljárás a lökéshullám terápia is. A lökéshullám kezelés során hanghatással járó, nagy energiájú hullámok jönnek létre, melyek az emberi testen kívül akusztikus energiát generálnak. Innen az ESWT (Extracorporeal ShockWave Therapy) elnevezés. Ez az energia kiválóan hasznosítható a gyógyászatban, ahol már 1975 óta használják egyre nagyobb sikerrel. Ezt az akusztikus energiát vezetik célzottan, a környező szövetek károsítása nélkül a kezelendő területre. A lökéshullámok az emberi test szöveteiben elnyelődnek és a mechanotransductionak köszönhetően a kezelendő területen gyógyító folyamatokat indítanak el. Mechanotransductio az a folyamat, melynek során a sejtek valamilyen mechanikai stimulust biokémiai aktivitássá alakítanak át. Ennek a folyamatnak a következtében az adott helyen a véredények kitágulnak, a vérkeringés fokozódik, helyi vérbőség alakul ki és idővel új erek képződnek. A helyi vérbőség hatására gyulladást csökkentő anyagok, molekulák és sejtek vándorolnak az adott területre, a szövetek vérátáramlása és anyagcseréje javul, valamint ezek miatt felerősödhet a gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók hatása ha valaki a kezelések megkezdése előtt már gyógyszereket szedett a jelentős fájdalom miatt.

A mesterségesen létrehozott lökéshullámok a bőr felszínén sérülést nem okozva áthatolnak, és az előre meghatározott területen fejtik ki fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásukat. A nyomáshullám létrehozása, fizikai tulajdonságai, alkalmazási paraméterei alapján kétféle lökéshullám használatos a fájdalomterápiában:

 • A radiális lökéshullám a bőrfelszínhez közel, nagyobb területek kezelésére alkalmas.
 • A fókuszált lökéshullám a mélyebben fekvő, fájdalmas pontok és íntapadási problémák kezelésére.

Jelentkezz MOST
ELSŐ KONZULTÁCIÓRA

Célunk, hogy akik minket tisztelnek meg bizalmukkal és hozzánk fordulnak panaszaikkal, minél jobban megértsék mi okozhatja diszkomfortjukat, fájdalmukat és mit tehetnének a jövőben, hogy elkerüljék ezek újbóli kialakulását.

Bejelentkezek!

Bizonyítottan hatékony az idegek ingerlésében, az anyagcsere és keringés stimulációjában és tartós fájdalomcsillapító hatása van

Az utóbbi néhány évben a kiváló eredmények hatására robbanásszerű fejlődésnek indult a technológia, amely a gyógyszerekkel, injekciókkal vagy műtéti beavatkozásokkal ellentétben nem terheli a szervezetet és szakszerű alkalmazásának nincs semmilyen káros mellékhatása. Nem kellően körültekintő alkalmazás esetén mellékhatás lehet például egy felszínesebben elhelyezkedő csonton okozott csonthártyagyulladás. Természetesen ilyesmi elfogadhatatlan a szakember számára.

Az alacsony energiájú lökéshullámok bizonyítottan hatékonyak az idegek ingerlésében, az anyagcsere és keringés stimulációjában és tartós fájdalomcsillapító hatásuk van.

A lökéshullám sokféle módon hat az élő szövetekre.

 • vérkeringés fokozódás
 • új erek képződése
 • gyulladáscsökkentés
 • anyagcsere serkentés
 • izomlazítás
 • öngyógyító mechanizmusok beindítása a szervezetben
 • közvetlen, azonnali és hosszútávú fájdalomcsillapítás
 • mozgékonyság fokozása
 • kontrollált izomtónus normalizálása
 • sejtstruktúra javítása
 • szövetstabilitás javítása
 • kötött izomzat lazítása

Az akusztikus ellenállást mutató szövetfelszínekre mechanikus hatást gyakorlunk. A folyadékbázisokban az elsődleges hatása a spontán összeeső buborékok képződése, amely NO (nitrogén oxid) és egyéb fontos ionok felszabadulását váltja ki. Mindezek következményei a sejt áteresztő képességének és osztódásának javítása, szövetek regenerálódása, az erek újraképződése, továbbá az endothelialis növekedési faktor felszabadulása. A lökéshullámokra a szervezet azonnal reagál. A vérkeringés árama megnő, vele együtt beindul a nyirokkeringés, felgyorsul a szövetekben az anyagcsere és a véredények reprodukálódása az inak és izmok területén. Ez felgyorsítja az emberi test természetes öngyógyulási mechanizmusát, megnöveli a sejtek szaporulatát és feloldja a gyulladást okozó kálcium lerakódásokat. A hullámok keltette energia hatására az izmok és inak is ellazulnak, ezáltal a fájdalom csökken. A kezelés hatása tovább folytatódik a következő hetekben is, hiszen a beindított öngyógyító folyamatok nem állnak le.

Tanulmányok és kollégák beszámolói, blogbejegyzései alapján egyre elterjedtebb az a nézet, hogy ortopédiai-reumatológiai alkalmazásokra a radiális lökéshullámú kezelés megfelelő és sikeresen alkalmazható, de a fókuszált (elektromágneses alapon keltett és célzott energiájú) lökéshullámmal kombinálva jelentősen csökkenthető a terápiás kezelések száma pl. a golf-, tenisz könyök, a sarkantyú és a talpcsont fájdalom kezelésében. Irányszámként általában 6-10 kezelést említenek, ami néha kevesebb, alkalmanként jóval több a kombinált alkalmazás esetén. Ezzel én nem értek egyet.

Hogyan alkalmazom a radialis lökéshullámot localisan és mélyen?

Tapasztalati úton évek alatt kialakult saját kezelési mechanizmusomban igen jelentős szerepet játszik a Manuális triggerpont terápia, a Maitland manuálterápia, a Mulligan manuálterápia és rengeteg visszajelzés amit az évente csaknem 1000 elvégzett kezelés után Pácienseimtől kaptam. Meggyőződésem, hogy pontosan ugyanannyira fontos a megfelelően megválasztott kezelési irány mint azok a paraméterek, melyeket a leírások és ajánlások tartalmaznak. Ez utóbbiak az erősség, ütés/másodperc érték, teljes ütésszám. A kezelési irányt ezzel szemben nem tudom így meghatározni, mert akár kezelésenként változhat. A különböző képzések mindig újabb irányba formálják a szemléletet, ami lehetővé tette, hogy önmagában radialis ESWT kezeléssel is átlag 10 kezelés alá szorítsam azt a számot, ahányszor találkoznom kell egy Pácienssel (vagy ahányszor a Pácienseknek találkozniuk kell velem 😀 ) a panaszmentesség eléréséig. Emlékezzünk, hogy a kombinált lökéshullám kezelés estén jelenleg 6-10 kezelés az irányszám.

Néhány perc kellemetlenség a jobb hatásért

Érdekességként megemlítem, hogy az érzéstelenítésben végzett kezeléseknek – a számtalan külföldi tapasztalat alapján – lényegesen rosszabbak az eredményei (lassabb, elhúzódóbb gyógyulási folyamat), mint a lökéshullám kezelés hagyományos módon elvégzett sorozatainál. Ennek ma már az élettani-biológiai okát is tudjuk: az idegvégződéseken a kezelés során olyan anyag szabadul fel, amely a fájdalomérzetet csökkenti (ezért érezzük a kezelés végét jobbnak, mint az első lökéshullámok elnyelődésekor jelentkező érzetet). Ha tehát a kezelés mondjuk altatásban történne (ez technikailag egyébként is nehéz lenne, ill. az altatás maga is rejthet veszélyeket), akkor a lökéshullám kezelés lényegesen szerényebb eredményekkel járna.

Érdemes tehát azt a néhány perc kellemetlenséget vállalni, mert a kezelés végleges eredményei kétséget kizáróan igazolják.

Jelentkezz MOST
ELSŐ KONZULTÁCIÓRA

Célunk, hogy akik minket tisztelnek meg bizalmukkal és hozzánk fordulnak panaszaikkal, minél jobban megértsék mi okozhatja diszkomfortjukat, fájdalmukat és mit tehetnének a jövőben, hogy elkerüljék ezek újbóli kialakulását.

Bejelentkezek!

Itt az ideje eloszlatni néhány tévhitet!

A kiváló eredmények miatt a kezelés egyre keresettebb. A piac gyorsan bővül, ami abból is látható, hogy hónapról-hónapra több rendelőben elérhető a terápia. Így egyre több leírás kerül fel róla az internetre. Ezeket folyamatosan követve arra jutottam, hogy a legtöbb ismertető ugyanazon a ponton szorul némi korrekcióra.

Szemelvények kollégák leírásaiból:

 • A lökéshullám egy akusztikus hullám, mely a keletkezési helyétől nagyobb távolságra is képes energiát eljuttatni.
 • A lökéshullám terápia során a lökéshullámok gyakorlatilag nagy erejű hanghullámok, melyek a problémás területre irányítva fejtenek ki gyógyító hatást célzottan a problémás területen.
 • A kezeléskor keltett hanghullámok a kezelt területen vérbőséget okozva felpezsdítik a vér keringését.

Pácienseim sajnos igen nagy százalékban félreértik a fenti leírásokban közös hanghullám/akusztikus hullám kifejezést. Természetesen fontos a korrekt, pontos leírás a kezeléssel kapcsolatban. Mégis azt gondolom, az ortopédiai-reumatológiai területen alkalmazott lökéshullám terápia ismertetőiben ezt a kifejezést érdemes volna elkerülni. Annak ellenére is, hogy a terápiás gép működési elve, fizikája ezen alapul.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Pácienseink a fenti hanghullám/akusztikus hullám kifejezés miatt ezt szokták kérdezni.

 • Ez egy újfajta ultrahang?
 • Ugyanúgy ahogyan az ultrahang, a lökéshullám kezelésből sem érzek majd semmit?
 • Ha egy „csak” egy újabb ultrahang gép, akkor miből gondoljuk, hogy ez majd működik ha a gyógyfürdőben kapott 15 kezelés eredménytelen volt?

Látható, hogy a hanghullám/akusztikus hullám meghatározás félrevezeti a hozzá nem értőket. Ez természetesen nem az ő hibájuk.

Az általunk használt Zimmer MedizinSysteme eszközök világszínvonalú termékek. Az enPuls 2.0 radial lökéshullám terápia kezelőfejében elektromágneses mező mozgatja a belső egységet előre-hátra. Ez az egység hozzáütődik az applikátor elülső részébe helyezett kezelőfejhez. Így gerjeszt a készülék lökéshullámokat. Úgy képzeljük el ezt, mintha a combunkra helyeznénk egy gumikalapácsot és azt megfelelő erősséggel felülről egy másik kalapáccsal ütögetnénk. Így a gumikalapács mindkét oldalán fizikai kontaktus létesül, érezni fogjuk az ütéseket, de csakis a közvetítő közegen -gumikalapácson- át, tompítva.

A klasszikus ultrahang terápiának tehát semmi, de semmi köze nincs a lökéshullám terápiához a Páciens érzékelése szempontjából.
Más kérdés, hogy bizonyos esetekben érdemes kombinálni a lökéshullám és az ultrahang terápiákat a még jobb eredmény elérése érdekében.

Mi mindenre jó a lökéshullám terápia?

A lökéshullám terápiával több évtized praxisa alapján meggyőző eredményeket értek el a szabadalmaztatott technológiát használó orvosok, terapeuták, többek között az alábbi mozgásszervi betegségek kezelésében:

 • teniszkönyök
 • golfkönyök
 • meszes váll
 • csípőtáji fájdalmak
 • Patellacsúcs-szindróma
 • akut, illetve tartós izomfájdalmak
 • krónikus ínszalag- ízületi tok irritációk, gyulladások
 • akut és krónikus fájdalom a háton, a vállon, nyakon stb.
 • váll fájdalmak bizonyos területei ( bursitisek, ill sebészileg nem kezelendő váll szindromák)
 • izom és ín sérülések korai és késői rehabilitációja
 • masszázsterápiára nem, vagy rosszul reagáló izom csomók ( myogelózisok)
 • bizonyos talp fájdalmak (lábközépcsont- metatarsus fájdalmak)
 • lágyék húzódás (NEM sérv!), azaz pontosan adductor tendinopathia
 • derék-, és hátfájások egyes válfajai
 • nyak-, és fejfájások bizonyos válfajai
 • sípcsont elülső részének csonthártya irritációja
 • Izomsérülések utókezelése: A kezelés 3-4 héttel az izomsérülés után végezhető, amennyiben vérömleny jelenléte ultrahanggal kizárásra került és az érintett terület még fájdalmas
 • Felületi és mélyen fekvő trigger-pontok (A triggerek tartósan jelenlévő, megrövidült és megvastagodott izomrostok, amelyeket gyakran egy baleset (rándulás, sportbaleset), egy rossz mozdulat, vagy akár stresszhelyzet, illetve bármilyen a megszokottól eltérő megterhelés idéz elő.)

• Láb fájdalmainak kezelésére:

 • Sarokfájdalom, Haglund-sarok
 • Talpfájdalom, Plantaris fasciitis
 • Saroksarkantyú kezelésére
 • Achilles-ín fájdalom gyulladással vagy gyulladás nélkül

• Izomkeményedések, fájdalmas izom-kötőszöveti csomók

 • A lábszár izmaiban, vádliban (gyakori futóknál, labdarúgóknál)
 • Négyfejű combizomban, különösen a térdkalács csúcsára lokalizálódó problémákkal együtt
 • Rotátorköpeny-sérülés esetén

• Ínsérülések, letapadások esetén

 • Térdfájdalom
 • Patella-ín gyulladása
 • Egyes csípőfájdalmak
 • Ugrótérd esetén, mely a térdkalács csúcsánál jelentkező fájdalom

A felsorolás nem teljes, mert tapasztalatok bővülésével egyre több olyan kórkép és panasz kerül látóterünkbe, ahol a lökéshullám terápia eredményesen járul hozzá a kezeléshez.

Jelentkezz MOST
ELSŐ KONZULTÁCIÓRA

Célunk, hogy akik minket tisztelnek meg bizalmukkal és hozzánk fordulnak panaszaikkal, minél jobban megértsék mi okozhatja diszkomfortjukat, fájdalmukat és mit tehetnének a jövőben, hogy elkerüljék ezek újbóli kialakulását.

Bejelentkezek!

Lökéshullám kezelés körültekintően

Specialistaként nem alkalmazok minden fájdalom jellegű panasz esetén azonnal lökéshullámot, sőt…éppen ellenkezőleg.

FONTOS! Az alkalmazás elbírálásához lökéshullám kezelésben járatos és erre jogosult szakember mozgásszervi vizsgálata szükséges. E nélkül nem megalapozott elvárásokkal fordulhat a Páciens a módszer felé, amely nem előnyös. Még ennél is fontosabb azonban annak felismerése, hogy melyek azok az állapotok, amikor egy másik betegség vagy elváltozás miatt a lökéshullám terápia nem alkalmazható!!

Azok a betegek, akiknél a konzervatív kezelés egyéb formái nem hoztak kielégítő eredményt (legyen az steroid injekció sorozat, RTG besugárzás, a fizikoterápia más válfajai, esetleg korábbi sebészi beavatkozás) ideális alanyai lehetnek a kezelésnek amennyiben nincs egyéb olyan betegségük, elváltozásuk melyek kizárnák ezt a fajta terápiát.

Ilyenek például:

 • véralvadásgátló szedése esetén
 • vérzékenység, véralvadási zavar esetén
 • terhesség alatt
 • akut fertőzés áll fent az érintett/kezelni kívánt területen
 • daganat van az érintett területen
 • trombózis kezelésére nem alkalmazható
 • szteroid injekció, kortizon kezelés után 6 hétig
 • ízületbe alkalmazott lokális szteroid injekciós kezelés után 3 hónapig
 • gyermekkor
 • súlyos fokú osteoporosis (csontritkulás), amikor az oszteodenzitometriás T-score: -3,0 – nál rosszabb értéket mutat
 • műtét utáni lábadozási, gyógyulási időszakban
 • főeret és idegrostot érintő megbetegedések esetén
 • tüdő és bélrendszer területe feletti kezelés
 • beültetett ízületi protézis feletti terület
 • beültetett bármilyen eszköz (pl. Pacemaker) feletti terület
 • részleges izom- és ínszakadás esetén akut időszakban

A klasszikus ultrahang terápiának tehát semmi, de semmi köze nincs a lökéshullám terápiához a Páciens érzékelése szempontjából.
Más kérdés, hogy bizonyos esetekben érdemes kombinálni a lökéshullám és az ultrahang terápiákat a még jobb eredmény elérése érdekében.

A kezelés technikája

A kezeléshez komolyabb előkészület nem szükséges, a kezelt testtájék tökéletes eléréséhez a beteget megfelelően kell fektetni, ill. bizonyos kezeléseknél ültetni. A kezelendő testtájat stabil, laza helyzetben megtámasztjuk, majd a bőrfelületet szabaddá tesszük (harisnya, ruha nem fedheti a területet).

A kezelés választott energiáját a testtájékhoz, az adott Beteg anatómiai adottságaihoz igazítjuk. A kezelés előrehaladtával a használt energia (a kezelés erőssége) fokozatosan emelhető. Ez azért fontos, mert minél erősebben kezelünk ( persze a „biztonságos zónában”), annál gyorsabban várható a jó eredmény

A kezelést követően semmilyen kiegészítő teendőre nincs szükség, a Páciens hazamegy, és a következő kezelésig nincs semmi teendője. Kivétel amikor bizonyos ideig a kezelt terület erőltetésének mellőzését kérjük. A kezelés napján szükség lehet a kezelt terület helyi hűtésére, amely azonban többnyire a gyulladásos ízületi, vagy más betegség természete miatt amúgy is javasolt.

A lökéshullám kezelések gyakorisága, időtartama

Sajnos mivel élő szövetekkel, biológiailag eltérően viselkedő egyénekkel dolgozunk, pontosan senki sem tudja, hogy egy adott Beteg (még azonos kórkép esetén is!!) hogyan reagál a kezelésre. De természetesen a nagyszámú eredményesen kezelt Betegektől származó statisztikákon alapulva vannak tendenciák.

Tapasztalatok szerint egy-két kezelés (talán csak egyes frissen kialakult, nem súlyos sportsérülés lehet kivétel), általában nem hozza meg a sikert. Az átmeneti fájdalomcsökkenés akár jelentős is lehet, de tartós eredmény így nem várható.

4-8 kezelés mindenképpen szükséges (többnyire 5-10 napos időközönként), hogy a kellő gyulladáscsökkenés megtörténjen és így az ezt kísérő fájdalom csökkenjen.

Maguk a kezelések, leszámítva a mindenképpen szükséges dokumentációt általában 5, ritkábban 10 percesek.

Szerencsére szakmailag általában nincs ellenjavallata a két testtáj egymás után, azaz együlésben történő kezelésének, hiszen utána a betegnek semmilyen érdemi utókezelésre nincs szüksége.

Jelentkezz MOST
ELSŐ KONZULTÁCIÓRA

Célunk, hogy akik minket tisztelnek meg bizalmukkal és hozzánk fordulnak panaszaikkal, minél jobban megértsék mi okozhatja diszkomfortjukat, fájdalmukat és mit tehetnének a jövőben, hogy elkerüljék ezek újbóli kialakulását.

Bejelentkezek!

Fájdalmas-e a lökéshullám kezelés?

Ha azt mondanám, hogy kellemes érzés, nem mondanék igazat. A pár perces kezelések TOLERÁLHATÓ kellemetlenséggel járnak. Ahhoz, hogy a fájdalmas, gyulladt szövetek reakciója megszűnjön, ezáltal a panaszok csökkenjenek, ezt az átmeneti kellemetlenséget érdemes vállalni. Nagyjából úgy kell ezt elképzelni, hogy legfeljebb azokkal a panaszokkal kell a kezelés kapcsán számolni, amit a Páciens akkor érez, amikor a fájdalmas területet terheli.

Hogyan segít a lökéshullám?

 • A gyulladást okozó és lerakódott anyagok a fájdalmas területről gyorsabban elszállítódnak a vérárammal mint kezelés nélkül.
 • A radiális lökéshullámok azonban ennyivel még nem érik be. A kezelt területet körülvevő izmokat is megdolgozzák, és azok is elernyednek. Ezért mérséklődik ezek fájdalma is.
 • A terápia a kezeléssel még nem ér véget. Egyik legfőbb előnye, hogy a kezelt terület vérbősége a kezelés utáni hetekben is fennmarad, és a rendelőből kilépve a szervezet öngyógyító folyamatai heteken keresztül zavartalanul dolgoznak tovább. Az 5-10 perces stimuláló kezelés heteken át tartó öngyógyulást eredményez.

Tapasztalatunk alapján mondhatjuk Önnek, hogy 4-8 lökéshullám kezelés tartós javulást eredményezhet Önnél is, mert nem a tüneteket nyomja el ideig-óráig, hanem fájdalma helyi kiváltó okait, a gyulladást és a lerakódásokat szünteti meg.

A kezelés folyamata

Első alkalommal:

 1. Belegyező nyilatkozat megismerés után való elfogadása, aláírása.
 2. Páciens kikérdezése, anamnesis felvétele, ellenjavallatokra való ismételt rákérdezés.
 3. A fájdalmas terület meghatározása – Kitapintással és a Páciens beszámolója alapján meghatározzuk a fájdalom helyét, esetleges kiterjedését.
 4. A kezelendő terület megjelölése bőrbarát filctollal.
 5. Kontakt gél vagy olaj felvitele – bizonyos esetekben nem használunk.
 6. A lökéshullámok bejuttatása – Gyors, kíméletes és hatékony

Minden további alkalommal:

 1. Előző kezelés utáni tapasztalatok meghallgatása
 2. Szükséges változtatások meghatározása – intenzitás, ütésszám növelése vagy csökkentése
 3. ->6 ugyanaz mint az első alkalommal

A kezelés önmagában is alkalmazható, de még jobb eredmények várhatók ha a manuális terápiák, gyógymasszázs, gyógytorna kiegészítéseként, azzal összhangban alkalmazzuk. Minél komplexebb az alkalmazott terápia, annál jelentősebb, tartósabb javulásra számíthatunk!

Jelentkezz MOST
ELSŐ KONZULTÁCIÓRA

Célunk, hogy akik minket tisztelnek meg bizalmukkal és hozzánk fordulnak panaszaikkal, minél jobban megértsék mi okozhatja diszkomfortjukat, fájdalmukat és mit tehetnének a jövőben, hogy elkerüljék ezek újbóli kialakulását.

Bejelentkezek!

Gyakori kérdések

Eltűnik a sarkantyú?
Őszintén szólva, fogalmam sincs. Megmagyarázom miért. A röntgen felvétellel igazolt sarkanytúk kezelése igen gyakori a praxisomban, olyan Pácienssel azonban még nem találkoztam, aki panaszmentesen visszatért volna az orvosához egy újabb röntgen elkészítésére. Magam is ezt szoktam javasolni, hiszen minél kevesebb sugárzás éri a szervezetünket annál jobb, ki tudja évekkel-évtizedekkel később mi vár ránk. Másrészt ha panaszmentes valaki, akkor nincs jelentősége, hogy a korábban látott csontkinövés kisebb lett, eltűnt vagy esetleg a felvételen változatlannak látszik.

Elszakadhat a kezelt ín (például Achilles) a kezelés miatt?
Természetesen nem. Sokan tudják, hogy a steroid injekciók károsítják az inak és szalagok szerkezetét, ezért lehetőség szerint minél kevesebb alkalommal érdemes alkalmazni ezeket. A lökéshullám kezelésnek semmiféle ilyen hatása nincs.

Elszakadhat a kezelt izom (például Biceps) a kezelés miatt?
Természetesen nem. Előfordulhat, hogy a Biceps kezelése az ütések miatt az izom reflexes összehúzódását váltja ki, de ez semmiben nem különbözik a térdkalács alatti ínon reflexkalapáccsal végzett vizsgálattól.

Sérülhet a bőr a kezelés alatt?
A legmodernebb gépek már garantáltan nem sértik fel a bőrfelszínt. A Zimmer enPuls 2.0 applikátorának végére szilikonsapkát helyezünk, így végezzük a kezelést. A szilikonsapkát minden kezelés előtt lecseréljük. Néhány napig maradhat nyoma a kezelésnek, mert helyi véraláfutás általában kialakul, ez teljesen normális és semmiféle problémát nem okoz.

Kezelés után jobban fog fájni a panaszos terület?
Mivel fizikai kontaktuson alapuló kezelésről beszélünk, olyasmi érzékenység kialakulhat, mint amikor valamely testrészünket beütjük valahová. Ez a fajta érzékenység elkülöníthető a kezelt fájdalomtól és természetesen a további kezelések paramétereit alapvetően befolyásolja, szükség esetén akár csökkenthetjük is az ütések erősségét, előfordul, hogy ez kell az eredményes terápiához.

Kiemelt esetek

Sz. Mónika 66 éves hölgy Páciensünk évekkel korábbi bokasérülése nem tökéletesen gyógyult, fáradékony, hosszabb terhelés során gyakran a fájdalmat elkerülő mozdulatokkal használja bal lábát. Valószínűleg ennek nyomán alakult ki talpi kötőszövet gyulladás (plantaris fasciitis) és sarkantyú (exostosis calcanei) melyet röntgen is igazolt. Panasza kifejezetten lassan rosszabbodott, közel másfél évnyi hullámzó fájdalmak után jött el az első kezelésre, amikor már két hónapja minden elindulás kínszenvedés volt. Vizsgálat során azt láttam, hogy a nyomásérzékeny terület szokatlanul nagy kiterjedésű. Valószínűleg a 1,5 évnyi várakozás eredményeként. Az érzékeny terület kiterjedése már a második kezelés után csökkenni kezdett, a teljes panaszmentesség eléréséhez az én praxisomban kivételesen sok, 14 kezelés kellett. A terápia sikeres volt.

M. Jánosné 27 éves amatőr triatlon versenyző több éve rendszeresen jelentkezik néhány kezelésre. Ez persze így első közelítésben nem hangzik jól, de az ő esetében mégis tökéletesen elfogadhatónak tartom. Általában ősszel, versenyszezon végére alakul ki futótérd-szerű panasza, az IT Band-nek nevezett vaskos kötőszövetes lemez túlterhelődése miatt. Ez a fájdalom 2-5 kezelés után akár egy egész évig nem hátráltatja ismét, természetesen ennek feltétele az év közben minden héten akár többször elvégzett nyújtás-sorozat.

Dr P. Gábor 33 éves közepes fizikai munkát végző Páciensünk huszonéves korában súlyos autóbaleset elszenvedője volt, bordáját, gerincét, vállöveit is maradandó sérülés érte. Súlyzós edzést folytat, egyes gyakorlatokat -mint kiderült- nem megfelelően végzett mert edzőjével nem vették figyelembe a baleset miatt megváltozott testtartást és a vállak megváltozott pozícióját. Túlterhelődött a jobb oldali rotátorköpeny 2 izma és valószínűleg kisebb gyulladás is kialakult a nem megfelelő terhelés miatt. Fájdalma egy idő után már éjjel, jobb oldalára fekve is jelentkezett, gyakran felébresztette álmából. Kezdetben tartáskorrekcióval és a vállövek területén kiterjedt izomfeszesség miatt gyógymasszázzsal dolgoztunk, majd amikor a rotátorköpeny két említett izmában a Triggerpontok, krónikus izomcsomók nem oldódtak tovább, akkor lökéshullámra váltottunk. 4 alkalom után éjjeli és edzés közbeni panaszmentességről számolt be.

S. Csaba 46 éves szoftverfejlesztő alig néhány nappal a panasz megjelenése után jelentkezett, a tünetek alapján Piriformis szindrómára utaló panaszokkal, melyet az elvégzett fizikális vizsgálatok igazoltak. Terápiájában egyformán hangsúlyos szerepet kapott a stretching, az idegmobilizálási technikák és a lökéshullám. 6 kezelés kellett a panaszmentesség eléréséhez.

Gyakori kérdések

A lökéshullámok az emberi test szöveteiben elnyelődnek és a panaszos területeken gyógyító folyamatokat indítanak el. A hullámokok a bőr felszínén sérülést nem okozva áthatolnak és az előre meghatározott területen fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki.
A lökéshullámok gyakorlatilag nagy erejű hanghullámok, melyek a problémás területre irányítva fejtenek ki gyógyító hatást. A kezelt területen vérbőség alakul ki,
A legmodernebb gépek már garantáltan nem sértik fel a bőrfelszínt. A Zimmer enPuls 2.0 applikátorának végére szilikonsapkát helyezünk, így végezzük a kezelést. A szilikonsapkát minden kezelés előtt cseréljük.
Lökéshullám terápia esetén minimum 5-10 alkalommal kell számolni az idevágó szakirodalomnak megfelelően
A pár perces kezelések TOLERÁLHATÓ kellemetlenséggel járnak. Ezt az átmeneti kellemetlenséget érdemes vállalni annak érdekében,, hogy a fájdalmas, gyulladt szövetek reakciója megszűnjön és ezáltal a panaszok csökkenjenek. Utóhatás: néhány napig maradhat nyoma a kezelésnek. Helyi véraláfutás általában kialakul, de ez teljesen normális és semmiféle problémát nem okoz.

Fájdalmad van? Segítünk. Kérj időpontot!

  IgenNem