A manuálterápia

A manuális medicina – mint gyógymód – a mozgás szervrendszerének visszafordítható működési zavaraival foglalkozik, kézzel végzett technikákat alkalmaz a gerinc és perifériás ízületek elváltozásainak diagnosztikájára és kezelésére.

A manuális terápia lényegét meghatározni azért nehéz, mert annak elemei az utóbbi években megjelentek a gyógytornában, a jógában, egyes mozgásterápiákban.

Nem összekeverendő a gyógymasszázzsal, a reflexterápiákkal. Gyakran – tévesen- az alternatív medicina valamely ágához sorolják, holott inkább a hagyományos, ún. nyugati orvosláshoz áll közel.

A manuál terápia hatásmechanizmusa a hagyományos orvostudomány ismeretanyagán alapul.

A manuális medicina két részből áll:

 • a manuális diagnosztikából
 • és a manuális terápiából

Az 1997-es egészségügyi törvény óta  csak orvosok, és – a gerincmanipulációk kivételével –  gyógytornászok alkalmazhatják.

A  kezelés menetét és a kezelési technikát az aktuális tüneti diagnózis határozza meg. A diagnosztikánál igen nagy jelentősége van a mozgásszervi funkciók biomechanikai elemzésének, mert csak így láthatjuk a tünetek okait is!

Fájdalmad van? Segítünk. Kérj időpontot!

Bejelentkezek!

A manuális terápia az izületi működés helyreállítására irányuló műfogások rendszere. A műfogásokat izomlazító módszerekkel kombináljuk.

A műfogások tanát, vagyis a manuális terápiát, az orvosok jelentősen továbbfejlesztették és tudományos alapokra helyezték. Így alakult ki a diagnosztikus és terápiás módszereket egyaránt tartalmazó manuális medicina.

A műfogások kivitelében a kezelőnek és a kezeltnek összehangoltan, harmonikusan kell együttműködnie. A műfogások száma több százra tehető. Minden végtagizületre, valamint minden gerincszakaszra és egyes szegmentekre (=csigolyapár) is külön fogást alkalmazunk. Azonban ez még mindig csak a bázis, amiből a kreatív terapeuta építkezik. Gyakran előfordul ugyanis, hogy módosítva kell alkalmazni egy-egy fogást, az igazán hatékony kezelés érdekében.  Ezt úgy is nevezhetjük, hogy „az érzést követjük”.

A kezelés során – egyéni jellemzőktől függően –  gyakran hallhatunk roppanást, amely a műfogások természetes velejárója.

Panaszok, melyek manuális terápiával hatékonyan enyhíthetők:

 • Hátfájás
 • Derékfájdalmak
 • Nyakfájás
 • Vállfájdalmak
 • Könyökfájdalmak
 • Végtagfájdalmak
 • Izom eredetű mozgáskorlátozottság
 • Kéz-, és lábzsibbadás
 • Ideggyógyász által kivizsgált fejfájás

A manuális terápia alkalmazása ellenjavallt többek között:

 • Tumoros betegeknél,
 • Traumás eltéréseknél,
 • Gyulladásos folyamatokkor,
 • Vérzékenyeknél,
 • Agyi-, és érbetegségekben szenvedőknél.

Csontritkulásban szenvedőknél különös gonddal kell eljárnunk. Ilyen esetekben lényegesen kisebb erőket alkalmazunk, inkább izmok-lágyrészek felől közelítjük meg a problémákat.

Az első kezelés után 6-12 órával – néha csak másnap reggel – fájdalmat, izomlázszerű tüneteket érezhet a kezelt beteg. Ez az érzés teljesen természetes, és csupán 1-2 napig tart, utána természetesen megszűnik.

Nagyon fontos, hogy a műfogások helytelen alkalmazásából igen súlyos szövődmények származhatnak, ezért csak a manuális terápiákban jártas, jól képzett szakemberhez forduljunk!

Bővebben a kezelés menetéről

A mozgásszervek működészavarait az ízületek csökkent vagy éppen megnövekedett mozgékonysága jelzi. A manuális medicinát az izületek csökkent mozgékonysága esetén alkalmazzuk. A lecsökkent mozgásokhoz az izmok merevsége társul, a fő fájdalmat gyakran ez okozza.

A manuális terápia nem “csontrakás és reccsentés”.

A manuális terápia differenciált technikák egész arzenálját használja, nagyon részletes diagnosztikus vizsgálat után.

A manuális terápia nagy hangsúlyt fektet a képalkotó eljárásokra, mint például a röntgen, CT, MRI, valamint egyes esetekben csontsűrűség vizsgálat.

A kezelés célja, hogy feloldja a blokkolódást és visszaállítsa az ízület optimális mozgástartományát. Ettől a beteg fájdalma csökken, mozgáskorlátozottsága oldódik, általános közérzete és hangulata jelentősen javul.

Gyakori kérdések

A kezelés során feloldjuk a blokkokat és visszaállítjuk az ízületek optimális mozgástartományát. Ettől fájdalom csökken, oldódik a mozgáskorlátozottsága, javul az általános közérzet.

A manuális terápia differenciált technikák egész arzenálját használja, nagyon részletes diagnosztikus vizsgálat után. A  kezelés menetét és a kezelési technikát az aktuális tüneti diagnózis határozza meg. Minden Páciensünk személyre szabott kezelésben részesül, melynek menetéről alapos tájékoztatást kap tőlünk.

Nincs mitől félni. Végzett egészségügyi szakemberként, valamint postgraduális képzések keretein belül szerzett egyéb képesítések birtokában garantáljuk minden Páciensnek, hogy csakis biztonságos technikák körültekintő alkalmazására kerül sor a kezelések alatt

Erről csakis az első elbeszélgetés, vizsgálat és kezelés után tudjuk informálni. A válasz nagyban függ a felderített problémáktól, az elkezdett kezelések jellegétől. Előfordul, hogy manuális terápia esetén van, az első kezelés után fél évvel következik a kontroll vizsgálat.

Egyes fogások kissé fájdalmasak lehetnek, de természetesen minden esetben figyelembe vesszük Pácienseink fájdalomtűrő képességét és ennek megfelelően alakítjuk a kezelés menetét. Utóhatás: az első kezelés után 6-12 órával – néha csak másnap reggel – fájdalmat, izomláz szerű tüneteket érezhetők. Ez teljesen természetes, 1-2 napig tart, majd megszűnik. 

Fájdalmad van? Segítünk. Kérj időpontot!

  IgenNem