Szinte mindennapos kérdés a rendelőben, hogy milyen párnán, hogyan kellene aludni, milyen a jó párna. 

Az első válaszom az, hogy egészen pontosan nem lehet ezt meghatározni. Alvás közben aludjunk és ne azon görcsöljünk, hogyan fekszünk mert aki olyan típus annak az egész éjszakai pihenését el fogja rontani a stressz, mert aggódik hogy jól fekszik vagy nem. A párna választás mégsem könnyű.

Felvetődik azonban több kérdés is.

Először is, miért alszol rosszul éjjel? Talán a párnád tehet róla.

  • Nem tudsz elaludni?
  • Kényelmetlen az ágyban?
  • Fáj a nyakad ha sokáig egyféle pozícióban volt?
  • Zsibbadással ébredtél?
  • Fejfájás, érzéketlen kar/láb zavarja az alvást?
  • Mit csináltál mielőtt lekapcsoltad a villanyt? Tévét néztél, e-mailekre válaszoltál, videókat néztél? Azaz képernyőztél? Lehet hogy ezekkel rontod el az éjszakai alvásod.

Napjaink egynegyedét-egyharmadát töltjük párnán fekve. Érthető, hogy ez jelentős idő.

Nagyon is számít, hogy milyen testhelyzetben töltjük ezt az időt. Még akkor is ha gyakran pozíciót változtatunk. Senki nem fekszik mozdulatlanul ennyi időn keresztül.

Amelyik párna neked jó, nem biztos hogy másnak is megfelelő. Sok szempontot figyelembe kell venni a párna választás során. Sőt, valószínűleg ez inkább egy folyamat lesz. Megfigyeljük magunkat, veszünk egy párnát és kipróbáljuk, végiggondoljuk hogyan változtatta meg az éjszakáinkat és lehet, hogy ki kell próbálni egy újabbat.

jó párna

Oldalt alvás:

Nézzük mi történik oldalfekvésben. Aki oldalfekvésben tölti a legtöbb időt, annak arra kell figyelni hogy a feje oldalirányban ne billenjen ki a törzs síkjából. A fejnek és a nyaknak úgy kell elhelyezkedni ahogy talpon álló helyzetben. Így kerülnek a gerinc ízületei nyugalmi helyzetbe és nem terhelődnek túl egyik vagy másik oldalon a nyak izmai.

Háton alvás:

Aki háton alszik, annak a megfigyeléshez meg kell kérnie valakit vagy készíteni egy felvételt magáról és kielemezni a fej és nyak pozícióját a törzshöz képest. Az áll a mellkason van vagy nagyon közel hozzá? Akkor a párna túl magas. Az áll a mennyezetre mutat? Akkor viszont túl alacsony.

Hason alvás:

Hason aludni hivatalosan nem jó. Ez egy rossz pozíció, mert ahhoz hogy levegőt tudjunk venni, hosszú ideig valamelyik oldalra kell fordítani a fejünket, ami izomfeszültséget okoz a nyakban és a gerinc kisízületeit is terheli. Ezért azt kell javasolni, hogy próbáljunk háton aludni, vagy oldalt, a térdek közé párnát téve. De nem mindenki képes ezekben a helyzetekben kényelmesen pihenni.

Tulajdonképpen az volna a lényeg, hogy mindig igyekezzünk a gerinc természetes görbületeit megtartani alvás közben is.

Van még néhány további körülmény is amiről beszélni kell.

A nyak hossza is befolyásolja a jó párnát:

Nem mindenkinek egyforma hosszú a nyaka. A rövidebb nyakú embereknek nehéz megszokniuk az ortopéd párnákat. Az ilyen típusú párnákon általában van egy támaszték, egy megemelt rész. Ennek a megemelt résznek kell a fül és a váll közé kerülnie, azonban akinek rövidebb nyaka van és közelebb van egymáshoz a füle és a válla, annak ez kényelmetlen nyomást jelenthet.

Fájdalmas fülek a túl kemény párnától:

Furcsán hangozhat, de viszonylag gyakran előfordul az, hogy valaki fájó füllel ébred. Valószínűleg túl sokáig feküdt azon az oldalon egy kemény párnán, a fülporc állandó nyomást kapott, esetleg visszahajlott a párnára, ami fájdalmat okozott.

Megszakított alvás, gyűrődő párna:

Aki éberen alszik, többet mozgolódhat éjszaka. Így az elalváskor beállított párna gyűrődhet, kényelmetlenné válhat. Érdemes megpróbálni egy második párnát tartani az ágy mellett ami más típusú, mint az első párna és valamikor éjszaka kicserélni őket.

A jó párna kiválasztásakor a legfontosabb szempont végülis a magasság.

Lehet tollpárna, memóriahabos párna, latex párna, formázott ortopéd párna, esetleg vízzel töltött párna. Mindenki olyan párnát válasszon ami szimpatikus neki. A megfelelő magasságú párnától a gerinc már boldog lesz.

A következő részben kitérünk a különböző párnák jellemzőire, hogy segítsünk a párna választásban.

Mozgásszervi panaszaiddal kapcsolatos kérdéseidet írd meg nekünk és telefonon visszahívunk egy munkanapon belül

    IgenNem