A derékfájdalom a leggyakoribb, a nyakfájdalom pedig a második leggyakoribb, gerincet érintő mozgásszervi panasz.

Általában hosszú évek óta jelen van a Páciens életében. Néhány napra megjelenik, elmúlik majd ismét megjelenik. Az évek múlásával egyre hosszabb ideig tart és egyre gyakrabban jelentkezik. Végül elérkezik az is, amikor heteken át nem akar megszűnni a fájdalom, esetleg még tovább romlik.

A nyak a legmobilisabb gerincszakasz. Ahhoz, hogy egészséges maradhasson, szüksége is van a megfelelő mozgatásra. Ezt azonban gyakran nem kapja meg mostani, civilizált világunkban, modern típusú munkáink során.

 

A nyakfájdalom leggyakoribb okai:

 • Rossz terhelés: tipikus példa erre a számítógép előtt vagy még rosszabb esetben tartósan telefonon végzett munka. Bizonyos foglalkozásoknál akár aszimmetrikus, egyoldali munkavégzés is jellemző lehet.
 • Elfekvés: nem megfelelő párna vagy túl sokáig „kitekert” pozícióban fekvés miatt reggelre „beállhat” a nyak. Gyakori a nyakizmok és vállövi izmok nagymértékű görcsössége. Kezelés nélkül az izmok tartósan feszesek maradhatnak, ami miatt legközelebb könnyebben kialakul az akut fájdalmas állapot.
 • Meghűlés miatt gyulladás: előfordul, hogy az irodában a klíma sugarában ülő munkatársak ruhával nem fedett izmai, ízületei gyakran begyulladnak. Ugyanezt autóban is produkálhatjuk, ott ráadásul néhány cm-ről fújatja magára a hideget aki nem foglalkozik a megfelelő beállításokkal.
 • Kisízületi kopás (Spondylosis): minden csigolya ízületekkel kapcsolódik az alatta és a fölötte lévő szomszédos csigolyához. Az ízületek kopása természetes folyamat, mértéke azonban befolyásolható. Nagyon nem mindegy, hogy milyen mértékű az ember idősebb éveire. A kopottabb ízületek a fájdalom mellett rugalmatlanabb gerincet eredményeznek, így pedig az izmok átmozgatása is kevésbé hatékony, lemerevednek, szintén fájhatnak.
 • Porckorongsérv: a porckorongok összesen a gerinc hosszának ¼-ét teszik ki. Víztartalmuk folyamatosan változik, napközben a függőleges testhelyzet miatt csökken, éjjel pedig a rehidratáció során víz áramlik vissza a porckorongba. Erre a 10-20%-os oda-vissza változásra szükség van a porc megfelelő táplálása miatt is. Rossz típusú terheléssel ezt a folyamatot felboríthatjuk, a porckorong rugalmasságát csökkenhetjük és elősegíthetjük a sérvesedést. A porckorong rostos gyűrűinek külső harmadában vannak csak fájdalom receptorok, így a sérvesedés jó ideig észrevétlen maradhat.
 • Ostorcsapás: leggyakrabban autóbaleset során történik, amikor az erőhatástól „bólintunk” egy nagyot, ez a trauma okozhat a későbbiekben akár instabilitást is. Sok esetben hetekkel vagy akár hónapokkal később jelenik meg a fájdalom, amit csak alapos anamnézis, más lehetőségek kizárása után kötünk össze a korábbi balesettel.

 

Igencsak megnehezíti a terapeuta dolgát, a probléma megoldását, hogy rendkívül szerteágazó panaszok kapcsolódhatnak a nyakfájdalomhoz. Rengeteg olyan panaszt okozhat nyaki elváltozás, amelyek önálló problémák is lehetnének.

Ilyen panaszok például:

 • lapockák irányába sugárzó fájdalom
 • vállízület felé sugárzó fájdalom
 • karba, ujjakba sugárzó fájdalom
 • karzsibbadás, ujjbizsergés
 • fejfájás
 • szédülés
 • fülzúgás

 

Minden terapeuta elsődleges felelőssége eldönteni azt, hogy az ő eszköztárával biztonságosan elkezdhető a kezelés vagy más szakembert javasol felkeresni, mert mindig a Páciens biztonsága az első! Így a masszőr tovább küldheti gyógytornászhoz a nála megjelent Pácienst, a gyógytornász szakorvoshoz míg egy szakorvos például specialista orvoskollégához irányíthatja ha szükséges.

Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy a fizioterápia eszköztárával a kezelés biztonságosan elkezdhető, úgy rendelkezésünkre állnak:

 • gyógytorna
 • gyógymasszázs
 • fascia technikák
 • idegmobilizáció
 • kinesiotape
 • manuálterápia
 • ultrahang és egyéb fizikoterápiák
 • ergonómiai oktatás
 • McKenzie módszer

 

Bejelentkezés kezelésre ITT!

FUMOTH
egy forradalmian új vizsgálati és kezelési módszer, mozgásszervi panaszokra

Fúziós Mozgásterápia, a mozgásszervi panaszok egy teljesen új, egyedülálló megközelítése. Forradalmian új vizsgálati és kezelési módszer, melyre garanciát vállalunk. Fúziós, mert több olyan módszert egyesít a közös cél érdekében, melyek önmagukban, külön-külön is igen jó hatékonysággal működnek.

A Fumoth összetevői (MoTe-MaNeFa-Intelligens torna + Manuálterápia + Masszázsunk) szétválaszthatatlanok egymástól, ne vizsgáljuk őket külön-külön. Egységes, komplex rendszert alkotnak.

Rólunk mondták

Szabolcs vagyok. Még Október 10-én 22:00-kor jártam nálad manuálterápián.Foci mellett konditerembe járok edzeni és foci közben az Achilles-ín mellett végig futó segédizom húzódás miatt a vádlim teljesen görcsbe rándult. A kezelésen megállapítottad, hogy a bal lábam 7mm-mel rövidebb a jobb lábamnál. A kezelés után rögtön könnyebbnek éreztem a gerincem, valamint a vádlim izom tónusa is enyhült. A tanácsodra a feszültségpontok nyomásával és az izom nyújtásával az izomfeszülés 1 héten belül teljesen elmúlt. A korrekciós talpbetétet is megrendeltem. Mióta használom sokkal jobban és stabilabbnak érzem a gyakorlatokat valamint több izomrostot tudok munkába vonni (bal oldali térdköruli és jobb oldali farizom sokkal aktívabb).

T. Szabolcs

Derékfájás gyötört kb. 1 hónapon keresztül. Az orvos utasításra gyulladáscsökkentőket és izomlazítót szedtem, amik csak ideiglenesen javítottak a helyzetemen. Érdemi javulást nem tapasztaltam, ezért kerestem fel Kareszt. Már az első kezelés után érezhető volt a javulás, a második kezelés után pedig szinte teljesen megszűnt a fájdalom. Ezen felül mutatott pár nyújtást, amiket azóta is alkalmazok és sokat segítenek. Végre újra tudom folytatni az edzést, ami már nagyon hiányzott. Azt bánom a legjobban, hogy nem őt kerestem fel először amikor a probléma jelentkezett.

Z. Zsolt

Kb egy hónappal a kitűzött nagy célom, az Ironman teljesítése előtt kerestem fel Kareszt 1 éve húzódó iliotibiális szalag gondokkal. Amatőr triatlonos vagyok és mellette napi 8+ órában a gépnél ücsörgök. Ezek mellett akárhogy nyújtottam, hengereztem, tornáztattam, folyamatosan éreztem a feszülést a csípőmben és a térdemben, hosszabb futások már nagyon küzdelmesek voltak, féltem, hogy nem tudok túljutni 20 km-en sem. Végülis Karesz expressz kezelés (kínzás) sorozata után simán bírta a térdem a maratont. Nem hiszem, hogy ilyen boldogan értem volna célba a segítsége nélkül! Köszönöm szépen!

Móni
Tovább

Jelentkezz MOST
ELSŐ KONZULTÁCIÓRA

Célunk, hogy akik minket tisztelnek meg bizalmukkal és hozzánk fordulnak panaszaikkal, minél jobban megértsék mi okozhatja diszkomfortjukat, fájdalmukat és mit tehetnének a jövőben, hogy elkerüljék ezek újbóli kialakulását.

Bejelentkezek!

Mozgásszervi panaszaiddal kapcsolatos kérdéseidet írd meg nekünk és telefonon visszahívunk egy munkanapon belül

  IgenNem