Az iliotibiális szalag (ITB) különleges struktúra a testünkben, mert egy rövid izomhoz a tensor fasciae latae-hoz kapcsolódó, az izomtól többszörösen hosszabb ínnak tekinthető. Áthidalja a csípőt és a térdet, majd végül a sípcsonton tapad. A szalag egyik fontos funkciója a csípő stabilizálása. Segít „benntartani” a combcsont fejét a vápában.

Lateralizált (azaz oldalra kimozduló) térdkalács. Gyakran érinti a futókat, de legalább ugyanolyan sűrűn találkozunk a problémával sportoló vagy nem sportoló tinédzsereknél de idősebbek esetében is. A csípőízület jellemzői miatt az ízületet kívülről stabilizáló külső combizmokra, és a külső szalagokra folyamatosan nagyobb teher hárul, mint az antagonista belső combizmokra és szalagokra. Emiatt könnyen alakulnak ki izom diszbalanszok gyakran válik feszessé az iliotibiális szalag. Miután az ITB a térdkalács alatti ínban végződik, ha feszessé válik, hajlamos kihúzni oldalra a térdkalácsot. Ilyenkor a térdkalács már nem a helyén mozog fölfelé és lefelé, hanem hozzádörzsölődik a combcsont külső bütykéhez, ami gyulladást okoz.
Megoldás: néhány hétre felfüggeszteni a megerőltető edzéseket, lökéshullámmal lazítani az ITB térd felőli végét és a TFL izmot, SafeLaser-rel kezelni a gyulladt csonthártyát, napi szinten lazítani SMR hengerrel, SMR labdával és nyújtani célzott gyakorlatokkal. A gyógyulást követően némi fokozatossággal érdemes visszatérni a sportba és javasolt a rendszeres lazítást és nyújtást megtartani annak érdekében, hogy a probléma ne újuljon ki.
Mindenképpen érdemes megpróbálni a néhány hónapos konzervatív terápiát, mert a műtét jó eséllyel elkerülhető. Ráadásul tornázni az operáció után is kell, az tehát nem megúszható.

 

Mozgásszervi panaszaiddal kapcsolatos kérdéseidet írd meg nekünk és telefonon visszahívunk egy munkanapon belül

    IgenNem