Az iliotibiális szalag (ITB) különleges struktúra a testünkben, mert egy rövid izomhoz a tensor fasciae latae-hoz (TFL) kapcsolódó, az izomtól többszörösen hosszabb ínnak tekinthető. Áthidalja a csípőt és a térdet, majd végül a sípcsonton tapad. A szalag egyik fontos funkciója a csípő stabilizálása. Segít „benntartani” a combcsont fejét a vápában.

„Futók térde”, ITB-szindróma: Elsősorban a hosszútávfutók sportkarrierjének velejárója. Felmérések szerint élete során minden ötödik futó találkozik a jelenséggel. Az ITB a hosszas és jelentős megerőltetéstől túlterhelődik, olyan feszessé válhat, hogy aki nem ismeri az anatómiát, tapintás alapján akár azt hiheti csonthoz ért hozzá. Miután az ITB a térd magasságában a combcsont külső bütykét is érinti, ha feszes, meg-megpattan ezen a kiálló csontképleten és addig dörzsöli, míg végül csonthártyagyulladást okoz. Szerencsétlenebb esetben maga a szalag is begyullad. A probléma viszonylag könnyen azonosítható megfelelően alapos anamnézis felvétele után célzott fizikális vizsgálattal, mert a fájdalom a térd külső részén jól meghatározott területre lokalizálódik.
Variációs lehetőség, hogy van akinél nem a combcsont bütykén pattan meg a feszes szalag, hanem tapadási pontján, a sípcsont felső bütykén rángatja a csonthártyát.
A megoldás mindkét esetben ugyanaz: néhány hétre felfüggeszteni a megerőltető edzéseket, lökéshullámmal lazítani az ITB térd felőli végét és a TFL izmot, SafeLaser-rel kezelni a gyulladt csonthártyát, napi szinten lazítani SMR hengerrel, SMR labdával és nyújtani célzott gyakorlatokkal. A gyógyulást követően némi fokozatossággal érdemes visszatérni a sportba és javasolt a rendszeres lazítást és nyújtást megtartani annak érdekében, hogy a probléma ne újuljon ki.

 

Mozgásszervi panaszaiddal kapcsolatos kérdéseidet írd meg nekünk és telefonon visszahívunk egy munkanapon belül

    IgenNem