A sípcsont fájdalom akut vagy krónikus formában is jelentkezhet, és megfelelő kezelés nélkül akár a mindennapi tevékenységekbe is beleszólhat.

A sípcsont a lábszár nagyobb, központi csontja. Felső vége a combcsonttal a térdízületet alkotja, alsó vége pedig maga a belboka.

A külbokát másik lábszárcsontunk, a szárkapocscsont adja. A belbokát és külbokát együtt bokavillának nevezzük, közöttük vannak a felső lábtőcsontok.

A sípcsont vastag, erős csont amely megtartja a lábszár stabilitását. A lábszár legfőbb izomcsoportjai rajta erednek és tapadnak, innen futnak le a bokán át a talpra, lábhátra, lábujjakhoz.

A boka és a láb biomechanikai zavarai, izom vagy ízületi egyensúlytalanságok a sípcsont és a körülötte lévő szövetek nem megfelelő terhelését eredményezhetik amiből előbb-utóbb fájdalom lesz.

A sípcsont fájdalom általában égő, feszülő vagy nyomó jellegű. Intenzitása változhat, enyhe diszkomforttól erősebb, akár éles fájdalomig terjed.

Leggyakrabban a sípcsont elülső élén, a lábszár közepe magasságában jelentkezik. Kiterjedhet akár egészen a bokára-lábhátra is.

Előfordul, hogy pihenés után elinduláskor rosszabb a helyzet majd „bejáródik”, másoknál pedig terhelés közben fokozódik a panasz. Ezek eltérő kezelést igényelnek.

Nézzük milyen okok vezethetnek ehhez a kellemetlen, akár minden lépést megnehezítő panaszhoz:

  • Túlterhelés: gyorsan növelt, hirtelen megjelenő terhelés amire nem vagyunk felkészülve. A sípcsont csonthártyájában és a környező szövetekben gyulladást idézhetnek elő.
  • Izomfunkció problémák: egyik-másik lábszárizom túlerősödése, esetleg aránytalan mértékű túlnyújtása miatt diszbalansz alakul ki.
  • Biomechanikai viszonyok megváltozása: hosszanti és haránt ívek megváltozása, boka vagy tőle lejjebb elhelyezkedő ízület beszűkülése akár sérülés miatt

Az okok sokszor nem egyedül vannak jelen, sőt, jellemző hogy egy eltérés kezelés nélkül később másik eltérést is okoz. Például ízületi beszűkülés miatt izomfeszesség alakul ki, végül pedig boltozatsüllyedés.

Kezelési lehetőségek:

Mivel a legtöbb esetben túlterhelés, egyoldalú terhelés okozza a panaszt, a fizioterápia eszköztárával elérhető a gyógyulás. A Pácienst megvizsgálva, kívülről nézve mozgásokat/sportmozgásokat és kielemezve azokat megtaláljuk az egyensúlytalanság okát, majd korrigáljuk.

Bizonyos esetekben szükséges lehet talpbetéttel támogatni a lábat, különösen ha valaki álló munkát végez vagy nagyon sokat gyalogol munka közben.

Természetesen jobb megelőzni a problémát, ebben segíthet ha

  • fokozatosan építjük fel a terhelést
  • figyelünk a kiegyensúlyozott tréningezésre
  • a talpi íveket megfelelően támogató cipőt használunk
  • enyhébb panasz esetén is professzionális segítséget kérünk

A sípcsont fájdalma nagyon kellemetlen tud lenni, minden egyes lépésünket megnehezítheti, de eltalált kezeléssel szinte mindig megoldható probléma.

FUMOTH
egy forradalmian új vizsgálati és kezelési módszer, mozgásszervi panaszokra

Fúziós Mozgásterápia, a mozgásszervi panaszok egy teljesen új, egyedülálló megközelítése. Forradalmian új vizsgálati és kezelési módszer, melyre garanciát vállalunk. Fúziós, mert több olyan módszert egyesít a közös cél érdekében, melyek önmagukban, külön-külön is igen jó hatékonysággal működnek.

A Fumoth összetevői (MoTe-MaNeFa-Intelligens torna + Manuálterápia + Masszázsunk) szétválaszthatatlanok egymástól, ne vizsgáljuk őket külön-külön. Egységes, komplex rendszert alkotnak.

Rólunk mondták

Szabolcs vagyok. Még Október 10-én 22:00-kor jártam nálad manuálterápián.Foci mellett konditerembe járok edzeni és foci közben az Achilles-ín mellett végig futó segédizom húzódás miatt a vádlim teljesen görcsbe rándult. A kezelésen megállapítottad, hogy a bal lábam 7mm-mel rövidebb a jobb lábamnál. A kezelés után rögtön könnyebbnek éreztem a gerincem, valamint a vádlim izom tónusa is enyhült. A tanácsodra a feszültségpontok nyomásával és az izom nyújtásával az izomfeszülés 1 héten belül teljesen elmúlt. A korrekciós talpbetétet is megrendeltem. Mióta használom sokkal jobban és stabilabbnak érzem a gyakorlatokat valamint több izomrostot tudok munkába vonni (bal oldali térdköruli és jobb oldali farizom sokkal aktívabb).

T. Szabolcs

Derékfájás gyötört kb. 1 hónapon keresztül. Az orvos utasításra gyulladáscsökkentőket és izomlazítót szedtem, amik csak ideiglenesen javítottak a helyzetemen. Érdemi javulást nem tapasztaltam, ezért kerestem fel Kareszt. Már az első kezelés után érezhető volt a javulás, a második kezelés után pedig szinte teljesen megszűnt a fájdalom. Ezen felül mutatott pár nyújtást, amiket azóta is alkalmazok és sokat segítenek. Végre újra tudom folytatni az edzést, ami már nagyon hiányzott. Azt bánom a legjobban, hogy nem őt kerestem fel először amikor a probléma jelentkezett.

Z. Zsolt

Kb egy hónappal a kitűzött nagy célom, az Ironman teljesítése előtt kerestem fel Kareszt 1 éve húzódó iliotibiális szalag gondokkal. Amatőr triatlonos vagyok és mellette napi 8+ órában a gépnél ücsörgök. Ezek mellett akárhogy nyújtottam, hengereztem, tornáztattam, folyamatosan éreztem a feszülést a csípőmben és a térdemben, hosszabb futások már nagyon küzdelmesek voltak, féltem, hogy nem tudok túljutni 20 km-en sem. Végülis Karesz expressz kezelés (kínzás) sorozata után simán bírta a térdem a maratont. Nem hiszem, hogy ilyen boldogan értem volna célba a segítsége nélkül! Köszönöm szépen!

Móni
Tovább

Jelentkezz MOST
ELSŐ KONZULTÁCIÓRA

Célunk, hogy akik minket tisztelnek meg bizalmukkal és hozzánk fordulnak panaszaikkal, minél jobban megértsék mi okozhatja diszkomfortjukat, fájdalmukat és mit tehetnének a jövőben, hogy elkerüljék ezek újbóli kialakulását.

Bejelentkezek!

Mozgásszervi panaszaiddal kapcsolatos kérdéseidet írd meg nekünk és telefonon visszahívunk egy munkanapon belül

    IgenNem