Gyakran találkozunk megrövidült izmokkal. A legtöbb gyógytornász, masszőr, edző ilyenkor a statikus vagy jobb esetben statikus és dinamikus (esetleg PIR vagy PNF) stretchinget tekinti a legfőbb tennivalónak. Feszegetik a megrövidült izmokat és feszegető otthoni feladatokat adnak a Páciensnek.

 

Ízületeink beszűkülését az izmok rövidülésén túl több tényező okozhatja:

 • rugalmatlan fascia
 • kezeletlen heg
 • letapadások
 • idegrendszeri feszülések
 • ízületi tok gyulladása
 • immobilitás
 • stressz miatti myofasciális feszülés

 

Izmaink beszűkülése sok esetben csak következmény, nem pedig kiváltó ok. A jó szakember alapos vizsgálat után, az összes releváns tényező figyelembe vételével dönt a megfelelő kezelésekről. Önmagában a nyújtás aligha lesz elég.

 

De mivel az ízületek beszűküléséhez törvényszerűen fog kapcsolódni izomrövidülés, érdemes megismerni a legmodernebb eljárást amivel az izmok mobilitását növelni tudjuk.

 

Először tisztázzuk mi okoz izomrövidülést.

Izom -> izomrost -> miofibrillum -> sarcomer. Így épülnek fel az izmok, legkisebb működési egység a sarcomer. Minél több sarcomer kapcsolódik sorban egymáshoz, annál hosszabb az izom, annál több mozgást enged az ízületnek.

 

 

Most jön a lényeg! Az egymással összekapcsolódó sarcomerek száma nem állandó!! Számuk csökken és növekszik, életmódunktól függően.

 

Ami csökkenti:

 • részleges immobilizáció, amikor nem mozgatjuk teljes tartományban például karjainkat
 • teljes immobilizáció, például sérülés miatti gipszelés

 

Ősember-szoftver fut rajtunk, ami a vadászó-gyűjtögető életmódot ismeri, ez ellen nincs mit tenni. A nem használt, szükségtelennek tűnő sejteket (izom, porc, csont) a szervezet eltávolítja, nem pazarol energiát a fenntartásukra. Így a sarcomerek számát is csökkenti ha módja van rá, feleslegesen hosszú izmokat nem tart fenn.

A sarcomerek száma azonban növelhető is!

Erre a legjobb megoldás a megfelelő típusú erősítés, ami mikrosérüléseket okoz a sarcomerekben, majd a regeneráció folyamán őssejtek fonódnak a sérült miofibrillumra és hasonulnak a miofibrillumhoz. Így több sarcomer, hosszabb izomrost lesz a regeneráció végére.

Ahhoz pedig, hogy a megfelelő helyre irányítsuk ezt a folyamatot, a kiválasztott izom maximálisan megnyújtott helyzetében adunk ellenállást egy gumiszalaggal és kis rugózásokat végeztetünk a Pácienssel.

 

Jól felépített programmal néhány hét alatt eredmény érhető el.

 

Kiegészítőként nagyon fontos szerepet töltenek be ilyen rehabilitáció esetében a gyógymasszázs, az SMR eszközök és az ellenállásos nyújtás, mert ezek tágítják az izompólyát.

 

A komplex kezelésben pedig szükség lehet idegmobilizációra, ízületi mobilizációra, hegkezelésre, gyulladás esetén akár gyógyszerek alkalmazására.

 

Bejelentkezés kezelésre ITT!

Mozgásszervi panaszaiddal kapcsolatos kérdéseidet írd meg nekünk és telefonon visszahívunk egy munkanapon belül

  IgenNem