Gyakran találkozunk megrövidült izmokkal. A legtöbb gyógytornász, masszőr, edző ilyenkor a statikus vagy jobb esetben statikus és dinamikus (esetleg PIR vagy PNF) stretchinget tekinti a legfőbb tennivalónak. Feszegetik a megrövidült izmokat és feszegető otthoni feladatokat adnak a Páciensnek.

 

Ízületeink beszűkülését az izmok rövidülésén túl több tényező okozhatja:

  • rugalmatlan fascia
  • kezeletlen heg
  • letapadások
  • idegrendszeri feszülések
  • ízületi tok gyulladása
  • immobilitás
  • stressz miatti myofasciális feszülés

 

Izmaink beszűkülése sok esetben csak következmény, nem pedig kiváltó ok. A jó szakember alapos vizsgálat után, az összes releváns tényező figyelembe vételével dönt a megfelelő kezelésekről. Önmagában a nyújtás aligha lesz elég.

 

De mivel az ízületek beszűküléséhez törvényszerűen fog kapcsolódni izomrövidülés, érdemes megismerni a legmodernebb eljárást amivel az izmok mobilitását növelni tudjuk.

 

Először tisztázzuk mi okoz izomrövidülést.

Izom -> izomrost -> miofibrillum -> sarcomer. Így épülnek fel az izmok, legkisebb működési egység a sarcomer. Minél több sarcomer kapcsolódik sorban egymáshoz, annál hosszabb az izom, annál több mozgást enged az ízületnek.

 

 

Most jön a lényeg! Az egymással összekapcsolódó sarcomerek száma nem állandó!! Számuk csökken és növekszik, életmódunktól függően.

 

Ami csökkenti:

  • részleges immobilizáció, amikor nem mozgatjuk teljes tartományban például karjainkat
  • teljes immobilizáció, például sérülés miatti gipszelés

 

Ősember-szoftver fut rajtunk, ami a vadászó-gyűjtögető életmódot ismeri, ez ellen nincs mit tenni. A nem használt, szükségtelennek tűnő sejteket (izom, porc, csont) a szervezet eltávolítja, nem pazarol energiát a fenntartásukra. Így a sarcomerek számát is csökkenti ha módja van rá, feleslegesen hosszú izmokat nem tart fenn.

A sarcomerek száma azonban növelhető is!

Erre a legjobb megoldás a megfelelő típusú erősítés, ami mikrosérüléseket okoz a sarcomerekben, majd a regeneráció folyamán őssejtek fonódnak a sérült miofibrillumra és hasonulnak a miofibrillumhoz. Így több sarcomer, hosszabb izomrost lesz a regeneráció végére.

Ahhoz pedig, hogy a megfelelő helyre irányítsuk ezt a folyamatot, a kiválasztott izom maximálisan megnyújtott helyzetében adunk ellenállást egy gumiszalaggal és kis rugózásokat végeztetünk a Pácienssel.

 

Jól felépített programmal néhány hét alatt eredmény érhető el.

 

Kiegészítőként nagyon fontos szerepet töltenek be ilyen rehabilitáció esetében a gyógymasszázs, az SMR eszközök és az ellenállásos nyújtás, mert ezek tágítják az izompólyát.

 

A komplex kezelésben pedig szükség lehet idegmobilizációra, ízületi mobilizációra, hegkezelésre, gyulladás esetén akár gyógyszerek alkalmazására.

 

Bejelentkezés kezelésre ITT!