A tarkó környéki kis izmok feszessége nagyon gyakran okoz rendszeresen jelentkező, nyomó-szorító (tenziós jellegű) homloktáji-szemüregi fájdalmat. A homlokba sugárzó fejfájások jó részének van izom-komponense vagy akár teljes egészében izom eredetű. Miért egyre gyakoribb ez a fejfájás-típus?

Íróasztalnál ülve előbb-utóbb szinte mindenkinek összezuhan a tartása. Több ezer irodai munkát végző Pácienssel folytatott beszélgetés után azt mondhatjuk, inkább előbb lesz ez, jellemzően néhány perc után.

Előre helyeződik a fej, mert valami okból szeretjük közelebbről szemlélni a monitort ha koncentrálunk valamire. Ezzel a mozdulattal automatikusan együtt jár a nyaki gerinc hátra feszítése a felső nyaki csigolyáknál, mert ha egyszerűen csak előredöntenénk a fejet, tekintetünk a kezeink környékére szegeződne. A monitort úgy tudjuk nézni, ha az előredöntött fejet megemeljük. Ebben a „megtört” pozícióban borzasztóan túldolgoznak az említett tarkótáji izmok, majd sajnos tartósan berövidülnek. A túlterhelés krónikus izomcsomókat alakít ki bennük, ezek között triggerpontok is lehetnek. A koponya hátsó része és az 1-es, 2-es nyakcsigolyák közötti izmok triggerpontjai jellemzően a homlok felé adnak sugárzó fájdalmat. Persze helyileg is fájhatnak, de ez nem mindig jellemző. Irodai munka esetén napjaink 1/3-át vagy akár többet tölthetünk ebben a pozícióban. Ennek egyenes következménye a tárgyalt izmok túlterhelése majd krónikusan feszessé válás, végül berövidülése és az ebből adódó, vissza-visszatérő fájdalom.

A kezelés első lépése az üléspozíció rendezése. Ez megkerülhetetlen, ugyanis a fentebb említett pózban töltve a napok 1/3-át a feszülések előbb-utóbb újra kialakulnak, bármit is tettünk a rendelőben.

További teendők a feszes területek majd a távolabbi területek fizikai lazítása, mobilizálása. Személyre szabott tartáskorrekció megtanítása, önmasszázs és nyújtó gyakorlatok összeállítása.

El kell érnünk, hogy az irodai munkát végző Pácienseink kezében legyen egy-két rövid gyakorlatsor, amit elvégezve bármikor tudják javítani az állapotukat és meg kell értetnünk Pácienseinkkel a fő szempontokat melyek alapján ők is ki tudják értékelni az aktuális üléspozíciójukat, hogy tudjanak javítani rajta ha szükséges.

Bejelentkezés kezelésre ITT!

Mozgásszervi panaszaiddal kapcsolatos kérdéseidet írd meg nekünk és telefonon visszahívunk egy munkanapon belül

    IgenNem