A tarkó környéki kis izmok feszessége nagyon gyakran okoz rendszeresen jelentkező, nyomó-szorító (tenziós jellegű) homloktáji-szemüregi fájdalmat. A homlokba sugárzó fejfájások jó részének van izom-komponense vagy akár teljes egészében izom eredetű. Miért egyre gyakoribb ez a fejfájás-típus?

Íróasztalnál ülve előbb-utóbb szinte mindenkinek összezuhan a tartása. Több ezer irodai munkát végző Pácienssel folytatott beszélgetés után azt mondhatjuk, inkább előbb lesz ez, jellemzően néhány perc után.

Előre helyeződik a fej, mert valami okból szeretjük közelebbről szemlélni a monitort ha koncentrálunk valamire. Ezzel a mozdulattal automatikusan együtt jár a nyaki gerinc hátra feszítése a felső nyaki csigolyáknál, mert ha egyszerűen csak előredöntenénk a fejet, tekintetünk a kezeink környékére szegeződne. A monitort úgy tudjuk nézni, ha az előredöntött fejet megemeljük. Ebben a „megtört” pozícióban borzasztóan túldolgoznak az említett tarkótáji izmok, majd sajnos tartósan berövidülnek. A túlterhelés krónikus izomcsomókat alakít ki bennük, ezek között triggerpontok is lehetnek. A koponya hátsó része és az 1-es, 2-es nyakcsigolyák közötti izmok triggerpontjai jellemzően a homlok felé adnak sugárzó fájdalmat. Persze helyileg is fájhatnak, de ez nem mindig jellemző. Irodai munka esetén napjaink 1/3-át vagy akár többet tölthetünk ebben a pozícióban. Ennek egyenes következménye a tárgyalt izmok túlterhelése majd krónikusan feszessé válás, végül berövidülése és az ebből adódó, vissza-visszatérő fájdalom.

A kezelés első lépése az üléspozíció rendezése. Ez megkerülhetetlen, ugyanis a fentebb említett pózban töltve a napok 1/3-át a feszülések előbb-utóbb újra kialakulnak, bármit is tettünk a rendelőben.

További teendők a feszes területek majd a távolabbi területek fizikai lazítása, mobilizálása. Személyre szabott tartáskorrekció megtanítása, önmasszázs és nyújtó gyakorlatok összeállítása.

El kell érnünk, hogy az irodai munkát végző Pácienseink kezében legyen egy-két rövid gyakorlatsor, amit elvégezve bármikor tudják javítani az állapotukat és meg kell értetnünk Pácienseinkkel a fő szempontokat melyek alapján ők is ki tudják értékelni az aktuális üléspozíciójukat, hogy tudjanak javítani rajta ha szükséges.

Bejelentkezés kezelésre ITT!