Az ülőmunka káros az egészségre, ezzel ma már talán senki sem vitatkozik. Gyakran előfordul, hogy fizikai munkát végzők váltanak, majd alig néhány hónap múlva megdöbbenve mesélik, hogy ez bizony nem volt jó ötlet, rosszabbul érzik magukat mint a fizikai munka során.

Akik tökéletesen csinálják:
„Az afrikai hadzabe törzs az egyetlen olyan, máig fennmaradt törzs, amely tisztán vadászó-gyűjtögető életmódot folytat, távol a civilizációtól, elhatárolódva annak hatásaitól.” (https://afrikaert.hu/afrika-tortenelme-a-hadzabe-torzs/)

Mozgásszervi szempontból a változatos mozgásokat igénylő, egész nap tartó vadászó-gyűjtögető életmód a legjobb lehetőség. Természetesen mi nem fogunk így élni, sőt, még a néhány évtizeddel ezelőtti életmódunkat is ülő életmódra cseréltük. Most pedig keressük a megoldást mert tisztán látszik, hogy ez a kényelmesnek tűnő megoldás elhízáshoz, szív- és érrendszeri betegségekhez, cukorbetegséghez, porckorongsérvhez, derék- és fejfájáshoz vezet. Folyamatosan kiderül azonban az újabb- és újabb Szent Grálként beharangozott eszközökről, hogy nem jelentenek valódi megoldást. Ilyen a dinamikus ülőpárna, fitball, aktív ülést célzó székek…stb.

Ezek az eszközök mind azt akarják elérni, hogy ülőmunka közben törzsünk folyamatosan mozogjon. Az egyetlen bökkenő, hogy a folyamatos ficergés lehetetlenné teszi az egérrel, billentyűzettel, érintő képernyővel való munkát mert néhány cm elmozdulás már túl nagy pontatlanságot eredményez a kattintásban, gépelésben.

Excercise desk? Az előbb leírtak magasiskolája. Hogyan lehetne futópadon gyaloglás közben klasszikus irodai munkát végezni? Természetesen vannak kivételek, vannak akik olyan jellegű kreatív munkát végeznek ami megengedi, hogy közben a futópadról való leesés elkerülésére is figyeljenek, de az átlagos irodai munkát heti 40 órában hatékonyan nem lehet úgy elvégezni ha közben a testtartásunk folyamatos korrigálására is figyelmet kell fordítanunk.

Megbízható kutatások mutattak rá, hogy az inaktivitás az igazi probléma, nem az ülőmunka. Vannak kutatások melyek szerint az álló íróasztal teljesen értelmetlen dolog, mert a statikus állás ugyanúgy inaktivitás mint az ülés.

Gyakorlati tapasztalatok alapján mi inkább azt mondjuk, hogy az állítható asztal jól használva célszerű tud lenni abban, hogy csökkentsük az irodai munka káros hatásait. Belemerülve a munkába a tartásunk előbb-utóbb elromlik. Naponta néhányszor átállítva újra- és újra fel kell vennünk a helyes pozíciót, ami nagyon hasznos. Váltogatva az ülést és állást a térd és a csípő nem lesznek 6-10 órán át közel 90°-ban hajlítva ami szintén pozitívum.

Ezzel azonban még nem oldottuk meg az aktivitás hiányát. A mozgást semmi nem helyettesítheti.

Mozgás hiányában:

  • nem jut kellő tápanyag a porcokhoz, elkezdődik a kopás gyengülnek,
  • sorvadnak az izmok,
  • lassul az anyagcsere,
  • egyoldalú terhelés éri a porckorongokat
  • …és így tovább, az emberi test más megfogalmazásban mozgás szervrendszer!

Az emberi testnek rendszeres és változatos terhelésre van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon. Az irodai munka folyamatosan terjed, elkerülni nem tudjuk, így a káros hatások ellensúlyozása a cél. Ennek első és legfontosabb lépése a helyes üléspozíció megteremtése amit lehet váltogatni állással vagy térdeléssel, munka után pedig gyerünk sportolni, otthon tornázni! Heti három mozgással már sokat tettünk ez egészségünkért.

 

Mozgásszervi panaszaiddal kapcsolatos kérdéseidet írd meg nekünk és telefonon visszahívunk egy munkanapon belül

    IgenNem