A vállízület rotátor köpenye (ambuláns lapokon gyakran: ROK) négy izomból áll. Név szerint: Supraspinatus, Infraspinatus, Teres minor, Subscapularis. Elnevezésük az anatómia hagyományainak megfelelően, elhelyezkedésük szerint történt. Elhelyezkedésük alapján, összehúzódva valóban kifelé vagy befelé forgatják a felkarcsontot és ezen keresztül az egész kart. Hétköznapokon és főleg sportolás során a fő funkciójuk mégsem ez.

Sőt, ha rendszeresen ellenállással szemben forgatjuk kifelé vagy befelé a kart/vállat, abból előbb-utóbb baj lesz. Gondoljunk csak bele! Ilyesmit ösztönösen nem teszünk. Ha nagyobb erőt kell kifejteni egy körkörösen mozgó tárgyra (kerékkulcs, satu, kerekes kút -ez mondjuk nem igazán gyakori-, …) automatikusan irányba állunk és igyekszünk toló-húzó mozdulatokkal legyőzni az ellenállást. Ösztönösen tudjuk, hogy nagyobb erőt kifejteni a váll forgatásával nem érdemes, senki nem áll le szkanderozni egy satupaddal. Apropó szkander! Ez egy sportág, sokkal összetettebb mozgásokból áll mint első ránézésre tűnik, ebben csak egy kis összetevő a felkar befelé forgatása az ellenfél legyőzése céljából. Aki nem ismeri a technikát, egy baráti összejövetel után könnyedén találhatja magát a rendelőnkben vállpanasszal, de ha innen ered a probléma legalább hamar kiderül merre induljunk a kezelések során.

A rotátor köpeny fő funkciója a meglehetősen laza vállízület stabilizálása a mozgások során. Az a feladata, hogy a karemelések és forgatások során a felkarcsont feje középpontosan maradjon az ízületi vápával, ami a lapocka nyúlványa. Tréningezni így a stabilizáló funkciót kihasználva érdemes, nem pedig forgatással.

A vállízület nagyon laza struktúra, ezért tud a legmozgékonyabb ízületünk lenni. Éppen emiatt nagy arányban támaszkodik a fenti izmok stabilizáló munkájára a mindennapok során. Trauma esetén vagy túlhasználás miatt a ROK izmai könnyen befeszülnek, ezáltal védik a vállízületet. Gyakran azonban befeszülve is maradnak, ami már problémát okozhat.

Ilyen esetben is segít a mozgásterápia, vállövi tartáskorrekció, funkcióban erősítés, SMR labdázás, gyógymasszázs. Elhúzódó gyulladás esetén a kezelések kiegészíthetők otthoni Safe Laser kezeléssel.

 

Mozgásszervi panaszaiddal kapcsolatos kérdéseidet írd meg nekünk és telefonon visszahívunk egy munkanapon belül

    IgenNem