Az előző bejegyzésben áttekintettük a alvási pozíció alapvető szempontjait, most pedig kitérünk a legelterjedtebb párnafajták jellemzőire. Most pedig elmondom a véleményem néhány párna típus előnyéről, hátrányáról.

Vízzel töltött párnák

Ez a fajta párna itthon kevéssé ismert. Érdekessége, hogy a magassága változtatható. Annyi vizet töltesz bele mennyit szeretnél, a megfelelő magasság eléréséhez. Több vízzel keményebb és magasabb a párnád. Kevesebbel pedig puhább és alacsonyabb. Vásárláskor nagyon kell figyelni arra, hogy milyen típust választasz. Van olyan, amelyiknél a víztartály fölött vastag habos betét helyezkedik el, míg másoknál szinte vízbetéten fekszel. Ez utóbbiak nyáron kellemesen hűsíthetnek, télen viszont kényelmetlenül hidegek lehetnek. Jó ha ezzel tisztában vagy és megfelelőt választasz.

Ortopédiai párnák

Ezeket a párnákat arra tervezték, hogy javítsák az ágyban a testhelyzetet. Korábban elsősorban habból és rostból készültek, mostanában már leginkább memória habból. Használók tapasztalata szerint a támasztékot nehéz lehet megszokni és akik sokat forgolódnak éjjel azoknak ez a fajta valószínűleg nem lesz megfelelő. A különböző habokból készült párnák megtarthatják a testhőt. Akinek könnyen van melege, annak az ilyen párnák kényelmetlenek lehetnek. Ezért készítenek hűtőgélt tartalmazó ortopédiai párnákat is.

Tollpárnák

Ma már ritkán találkozunk igazi tollból készült párnákkal. Régen amikor az emberek maguknak készítették a párnákat szinte csak ilyet használtak. Ezek a párnák ma már luxusnak számítanak. Funkcionálisan nem a legjobbak, mert nem támasztják meg annyira a nyakat mint egy jól kialakított mesterséges anyagból készült párna. Nem hipoallergének.

Latex párnák

Ezek a párnák három részből állnak: latexmagból, huzatból és párnahuzatból. Előnyük, hogy hipoallergének és nagyon jól támasztanak. Puha tapintásúak, amit nem mindenki kedvel. Szellőző lyukak vannak rajtuk. A természetes latex a gumifa nedvéből készül így természetes és környezetbarát. A gumi növényi fehérjék ellenállnak a poratkáknak.

Milyen gyakran kell párnát cserélni?

Minden a higiénián és a forma megtartásán múlik. Nagyon fontos gondolni arra, hogy a párnában felhalmozódó baktériumok és poratkák légúti problémákat okozhatnak, allergiákat alakíthatnak ki. A legtöbb párnát évente javasolt cserélni. Természetes latex párnáink azonban ettől jóval tovább használhatók! Fontos megemlíteni, hogy az életkor előrehaladtával megváltozik a szükséges támasztás jellege is, amihez alkalmazkodni kell a jó párnával.

Tehát ha az alvással, a kényelmes testhelyzet megtalálásával problémák vannak, először is érdemes megvizsgálni és a matracot, párnát, alvási szokásokat.
Ha a fájdalom továbbra is fennáll, gyógytornával, gyógymasszázzsal, manuálterápiás kezeléssel helyreállítható a gerinc mozgékonysága, ellazíthatók a befeszült izmok. Így kényelmesebb, pihentetőbb alvás érhető el.

Jelentkezz MOST
ELSŐ KONZULTÁCIÓRA

Célunk, hogy akik minket tisztelnek meg bizalmukkal és hozzánk fordulnak panaszaikkal, minél jobban megértsék mi okozhatja diszkomfortjukat, fájdalmukat és mit tehetnének a jövőben, hogy elkerüljék ezek újbóli kialakulását.

Bejelentkezek!

Kajtár Bianka

gyógytornász-fizioterapeuta, manualterapeuta, McKenzie terapeuta, Fitmummy prenatalis tréner

2018-ban végeztem gyógytornászként a Semmelweis Egyetemen.

Diplomám megszerzése után kardiológiai rehabilitációs osztályon helyezkedtem el, hogy belekóstolhassak a kórházi környezetbe valamint ellenőrzött keretek között szerettem volna tanulni a betegellátásról. A belgyógyászati betegségekhez kapcsolódó mozgásterápiák mellett mindig is fokozottan érdekeltek a mozgásszervi panaszok konzervatív kezelésének lehetőségei, módszerei. A mozgásszervi kezelésekhez való kötődésem sportmúltamnak is nagyban köszönhető.

Azonnal elkezdtem magam képezni több ilyen irányban is, amint lehetőségem nyílt rá. Ezzel kapcsolatos szakmai továbbképzéseim: Barvicsenko manuálterápia, McKenzie, Kinesio tape terapeuta, Fitmummy prenatalis tréner. Minden megszerzett új tudást igyekszem a gyakorlatban is alkalmazni, egyre több páciensnek komplex módon segíteni mozgásszervi panaszaik megoldásában, a kezelések utáni életmódjuk helyesebbé tételében.

Manuálterápia tanulmányaimat szeretném széles körben alkalmazni a hozzám érkezők körében, hogy a lehető leghatékonyabban és személyre szabottan tudjam kezelni őket. Célom, hogy a közös munka során a mindennapi életükben megszokott aktivitást elérjék, és abban ne gátolja őket semmilyen fájdalom.

Mozgásszervi panaszaiddal kapcsolatos kérdéseidet írd meg nekünk és telefonon visszahívunk egy munkanapon belül

    IgenNem