Vállproblémák – befagyott váll

A vállízület testünk legszabadabban, legtöbb irányba mozgó ízülete és éppen ezért meglehetősen sérülékeny struktúra.

A befagyott váll kórkép a vállízület tartós mozgásbeszűkülését jelenti. Ilyenkor valamely irányban nem mozog kellően szabadon a váll, a legtöbb esetben a mozgatás fájdalommal is jár. A probléma kialakulásának hátterében állhat az inaktív életmódtól az egyoldalúan terhelő sportokig bármi, ez a széles skála nem könnyíti meg a dolgunkat a kezelések során. Kellően alapos anamnézis felvétellel és célzott vizsgálatokkal legtöbbször a helyes kezelési irány jól meghatározható, a probléma konzervatívan jól kezelhető.

Kifejezetten gyakori eset amikor a Supraspinatus nevű izom inas szakasza beszorul a felkarcsont feje és a vállcsúcs közé. A csontok minden karemelésnél megnyomják az ínt, ami begyullad, majd a gyulladás miatt mészlerakódások képződnek benne. Társulhat hozzá az ín és a vállcsúcs csontjai között lévő nyáktömlő gyulladása is, ez természetesen még kedvezőtlenebb állapot. A fájdalom miatt a hetek múlásával egyre kisebb tartományban komfortos a kar mozgatása, kialakul a befagyott váll.

A gyakorlat azt mutatja, hogy kifejezetten érdemes a befagyott vállas eseteket mozgásterápiával kezelni, mert a legtöbb esetben a terápia azonnal hoz érezhető javulást, kitartóan végezve pedig néhány hét/hónap alatt általában teljes gyógyulás várható. Vannak esetek amikor mi is úgy látjuk, hogy annyira makacs a gyulladás vagy egyéb tényezők miatt a konzervatív kezeléstől nem várhatunk kellő eredményt. Ilyenkor vállspecialista ortopéd sebész vizsgálatát javasoljuk. Nem árt azonban számolni azzal, hogy a gyógytorna, a vállövi terület tartáskorrekciója operáció után sem megúszható, mert az előreeső vállak és a befelé fordult karok, az egyoldalú sportterhelések a dekompressziós műtét után is visszahozhatják a megoldottnak hitt panaszt.

A mozgásszervi problémák többsége életmód eredetű, így a kiváltó ok megtalálásával és ellensúlyozásával tekinthetjük megoldottnak ezeket a bajokat.

A legtöbb esetben a mozgásterápia kiegészítve célzott gyógymasszázzsal, az SMR labdázás, a mészlerakódásokra lökéshullám terápia, a gyulladásra otthoni kiegészítésként Safe Laser kezelés operáció nélkül is képesek megoldani a befagyott vállas eseteket.

Mozgásszervi panaszaiddal kapcsolatos kérdéseidet írd meg nekünk és telefonon visszahívunk egy munkanapon belül

    IgenNem